Saturday, August 22, 2009

Salam Ramadhan~

Alhamdulillah emi n iman slmt smpai di tanah air Malaysia 20hb hrtu. Syukur perjalanan semua di permudahkan..terimakasih buat semua yg mendoakan perjalanan n keselamatan kami. Emi skrg duduk kt kg nnek n atuk, abh n mak pun dduk situ. Ujung minggu jer balik umh mak abh ni so mybe leh update blog ujung mgu je la..rindu lak nk berblog hehe..okey..slmat berpuasa semua..semoga Ramadhan yg penuh berkat ini kita memanafaatkan sepenuhnyer bersama..amin..

Wednesday, August 19, 2009

Pulang ke Malaysia..

Maaf yer dah lme xde entry mknan. Bukan xmsk tp bz mmpacking dan keluar berjln je. Insyaallah esok pagi emi akan berlepas ke Kansai Airport tuk pulang ke msia slma lbih kurang 1blh lebih..dr 20/8 sehingga 2/10. Kira berpuasa dan berhari raya di malaysia.. Kenapa 2jer pasport tu?? yer emi akan pulang ber2 je dgn iman dulu. En hb ade kje yg perlu diuruskan dan akan pulang 15hri slps itu..huhuhu..mesti rindu giler..B jg dri n mkn yer..jgn lmbt2kan buka pose. Klo nk tgk resepi bukak je blog ni key..
Dikesempatan ni emi ingin memohon maaf andai selama berblogkan diri ni ade yg menguris hati.. sejuta kemaaf dipinta..Doakan keselamatan kami dlm perjalanan mudah dan selamat sampai. doakan juga iman xbyk meragam yer..dan doakan kami sekeluarga tak terjebak dgn virus H1N1 tu yer..insyaallah ade peluang kita jumpe lagi di msia nnti. Insyaallah emi akan blog sekiranyer ade kelapangan.SElamat menyambut bulan Ramadhan al mubarak dan selamat berpuasa...jumpe lagi semua..doakan kami~

Monday, August 17, 2009

Hepi Anniversery ke-2

Alhamdulillah setinggi2 syukur pnjatkan kepada maha pencipta..Harini genap 2tahun ulang tahun perkahwinan kami. Walau baru setahun jagung wat kte org...mga berpnjangan kebahagiaan ini. Bermacam suka duka kami lalui bersama terutama di negara org ni. Semoga hubungan sentiasa diberkati dan mendapat rahmat dr yg maha Esa. Alhamdullilah juga kami dikurniakan seorg chyamata..An~Nur Iman Haqimi yg betul2 menceriakan lg rumh tgga kami.
Semoga kami sentiasa saling faham memahami dan saling sayang menyayangi..luv u B..:)..jom tgk gmbr2 kwen 2thun lps..jgn gelak ekk..

saat2 bergelar isteri..berdebar2 time ni..
mlm berinai- pengapit oleh Sone (kwn baik nihon hb) dan Reena

mjlis sanding..


Sunday, August 16, 2009

Jln2 ke Kobe (2nd day)

Hari ke-2 jln2 pula kami ke Kobe. Marine Park Outlet, jln2 cuci mate, cuci poket hehe..ni kli ke-2 ke sini. Mmg best tmpt ni tuk kaki2 shopping. Tapi kami xbyk mmbeli pun, cuma suka jln2 amik2 gmbr n cuci2 mate:) dr tghrismpi ke senja gk la kami kt sane.






Selepas tu kami ke Masjid Kobe. Masjid terlama dan cukup bersejarah di Jepun ni. Masjid ni dah wujud sejak 1930an dan kekal kukuh selepas perang dunia ke-2 walaupun bgnan sekelilingnye hbis ranap..Tula kuasa Allah..ianya kekal hingga kini..ni pun kali ke 2 emi ke msjid ni. slps itu kami mkn mlm kt depan masjid Kobe ni, kedai mkn pakistan..


Awa Odori (1st day)

Alhamdulillah segalanyer berjln lncr berjln2 5hri bersama tetamu. Seronok sgt sbb lme xjumpe. Iman pun gembira dpt jumpe kwn yg sebaya. Hari pertama sampi tu (rabu)kitaorg bwk gi tgk pesta Awaodori. Tempt tu dekat je dgn umh emi ni so mmg jln kki je la. Ramai betul manusia kt sne tu..mybe betul kot dlm 1juta org..Pesta awa odori ni satu pesta perayaan yg terkenal kt jpun ni lgi2 Tokushima ni. Sbb tu rmai pelancong lua dan dlm negara yg dtg kesini. perayaan ni disambut dr 12hb hingga 15hb.mse ni mmg cuti la seluruh jepun. Jom tgk gmbr2..byk lg tp cukup la upload yg ni je dulu.



dgn lautan manusia..


berhenti jp berjoget dgn iman..

kumpulan gadis2 berterompah..





Wednesday, August 12, 2009

Matta ne~

Harini insyaallah ade kunjungan tetamu akan dtg ke umah. Kawan dr Ehime sekeluarga. Dulu mse duduk Ehime dulu mmg baik dgnnya..berjalan2 sme. Kebetulan mse tu pun sme2 tgh prgnent ank 1st. Tapi prgnt2 pun smpat gk kami smpai kat USJ,Osaka tu (Universal Studio of Japan) best2..pastu msing2 blik msia n lahirkan bby msing2, pastu belum smpat jumpe2 lagi. So kire hrni bru nk jumpe bile dah bergelar ibu la..dgn ank2 msg2.

Plan 2hrni mcm2 gak gi jln2. Kebetulan hrni start pesta Odori yg mmg famous kt Tokushima ni. Mmg tiap2 tahun dgr ktenyer time ni Tokushima akan pdt dgn ribuan pelancong2. Tahun ni dijangkakan 1juta org akn dtg ke Tokushima ni..fuhh cmne la tu yer..1st time nk rs ni. Insyaallah ade peluang emi akn pegi dan snap bbrpa picture nnti..sehingga itu ..jumpe lagi 2-3hri akn dtg..jmpe lgi semua ...matta ne~

Tuesday, August 11, 2009

Rojak Tepung

Pagi td dok survey2 dapur2 umh org..pk2 n bfst ape pgi ni..last2 buat rojak tepung yg k.hana bg nama tu hihi..mmg suke rojak2 ni xkisahla tepung je pun. Tapi emi tmbh akseseri tmbhn ayam, timun dan telur rebus. Kejap je licin kami ber2 mkn..huhu Selalu buat tepung tu guna bking powder kli ni guna yis mcm k.hana buat..sedap rse cm roti jer..dan try gk kuahnyer letak biskut..best2.leh simpan & guna pki resepi ni. Cuma emi kurangkn sikit kuantitinyer ikut rase sbb mkn pun 2org jer. Mintak izin copy ye k.hana yg bk hati..:)

Bahan-bahan
UTK KUAH
10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
40g kacang tanah - goreng n blend
40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)*
segenggam udang kering*
sebiji bawang besar*
5 biji bwg merah*
3 ulas bwg putih
gula melaka
air secukupnyer - dlm 6-7cwn
garam
gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
2 cwn tepung gandum
1sb rata yis
3 sudu gula
garam
air
pewarna kuning - optional
myk utk deep fry

BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!timun - hiristauhu - goreng n hiristempe goreng - hirissengkuang - hirissalad lettuce - hiriskangkung celur (optional)taugeh celur (jika suka)telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayammee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee

Cara-cara
  • UTK KUAH-Basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
    masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
    perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)

Lime Juice wif honey

Ni kire siaran tertunda la yer..buat jus limau nipis ni beberapa hri lepas. Tapi sbb kmlasan melanda mcm taifuu yg melanda sni. Baru hrni la smgt nk n3. Cuaca kt sini pun dah kmbali pnss yg terik gitu..mari kita menjemur jemuran2..haha..ok resepinyer

Bahan2
3biji limau nipis
2sb madu
1sb gula-option
3gelas air
air batu

Cara-cara
  • Rendam limau dalam air panas/picit2 limau sebelum perah (tips tuk dptkan jus dgn mudah)
  • Masukkan madu, gula dan air. Kacau hingga larut.
  • Masukkan ketulan ais. Siap

Monday, August 10, 2009

Donut

Mood msk2 1-2hrni menjunam hbis la..ikut mood cuaca sini pulak..hujan xbenti2 ni. Sampai bnjir la bile tgk bite. Nasib baik la umh ni tggi..:) menu pgi yg dan xsepagi mne ni ialah donut. Mase taip ni BM bru je On hihi n3 ni akn di publish pas sume siap yer..hihi. kli ni guna resepi cik puan Yani pulak leh click sini Donut dan ni resepi yg disalin semula

Bahan-bahan ( 8 biji )
200g tepung roti
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil dry yeast
140ml susu segar
20g butter
minyak masak untuk menggoreng
sugar powder

Cara-cara
  • Masukkan semua bhn ke dlm BM set On.
  • Bila dah siap keluarkan dan tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda
  • Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
    Bahagikn kpda 8bhgian dan buat bentuk donut.
  • Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.
  • Golekkan dgn gula powder.

Sunday, August 9, 2009

Chicken honey

Resepi asal honey chicken wing, tp xde wing, bdn ayam pun okla kn..resepi asal dr k.hazila pstu berjngkit2 ke umh k.hana, k.ika, k.nor dan rmi lg kot. So utk dinner mlm td buat ayam madu ni. Dah name ade madu2 tu ttu la sedapkn..resepinyer pun xsesusah mne..perap ayam kjp gi jln2 tpi pntai blik goreng jer..tgk aym tu..berkilat kene salut dgn madu..hihi~okey, mintak izin kopie paste yer..


Bahan bahan
3 pcs chicken wing
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 cm halia
1 cm kunyit
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan madu
sedikit garam



Cara cara
  • Kisar semua bahan kecuali chicken wing, kicap dan madu.
  • Masukkan chicken wings ke dalam bekas, tuangkan bahan kisar tadi.
  • Masukkan juga kicap dan madu. Gaul semua bahan hingga sebati. Perapkan selama 1 jam.
  • Panaskan minyak dan goreng hingga masak.

Saturday, August 8, 2009

Senja nan indah..

Sedap xtajuk tu..hihi cm tajuk novel lak..haha..Petang tadi pas b blik dr dai (ade pesta sains) b ajk gi dating tepi pntai..hehehe..pas slt sume kita org pun gi..bile snek2 sikit tuk mkn2 tepi laut. Pantai ni dekat je pun dgn umh..sllu gk gi stu cuma skrg ni lbh happening time summer ni..Sempatla kami menikmati suasana senja yg cntek kt stu..walaupun mtahri xterbnam kt laut tu tp chyanyer nmpk cntek..nmpk pulak pelangi buat beberapa minit..:) perghh layan jiwang la kmi..;) jom lyanan gmbr2 yg smpt di snap..
Pemandangan senja di pntai
pntai yg dulu kosong dah penuh dgn kedai2 jualan sementara..

Pelangi yg muncul tuk beberapa ketika..siap ade kpl trbg lalu tu..:)

pntai yg semakin meriah dgn acara mndi-manda

ade gk aktiviti2 lain sprti surfing dan paragrader

Iman yg hepi..lihatlaa dunia~hihi


Bubur pulut hitam

Untuk minum petang semalam buat bubur pulut hitam ni. Simple jer tp mkn sejuk2 mmg sedap. Resepi pun sng jer kan..sume tau buat kan..kan2 tp saje je la nk letak gak..saje nmpk pnjg sikit n3 ni hehehe..

Bahan-bahan
2gengam pulut hitam-direndam beberapa jam
3sb gula
santan secukupnya
Daun pandan
sedikit garam-xde pun xpe.

Cara-cara
  • Rebus pulut hitam hingga empuk bersama daun pndan. Tips*Tambah 1sb minyak tuk mudah empuk.
  • Masukkan gula dan kacau hingga larut dan sedikit garam supaya rse lemak2
  • Masukkan pula santan. Sedia tuk dihidang pns2 atau sejuk2..

Friday, August 7, 2009

Mabodoufu

Betul ke ejaanyer tu ekk..xpasti ler..mknan ni masakan jepun. Buat tuk lunch td. Selalu gk nmpk kt tv n psraya jual yg instant nyer. Pernh gk mkn skli kt rumh org msia sini. harini try buat sndri. Resepi mintk hb tgk2kn kt cookpad tu..leh klik sini Mabodoufu. Tp yg emi buat versi sendri..tukar2 ape yg ptut.. jom tgk

Bahan-bahan

1gengam dgg cincang
1paket kecil tauhu
3ulas bwg putih
1/4labu bwg merah
2sb sos tiram (penganti kicap jepun)
1sb sos bijan (boleh gk guna minyak bijan)
1sb cili boh
1gelas air
1sb tepung jagung
garam
daun bawang

Cara-cara
  • Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Masukkan cili boh masak hingga garing.
  • Kemudian diikuti dgn daging cincang dan air. Bila mendidih masukkan sos bijan dan sos tiram.
  • Masukkan taufu dan masak seketika.Tambahkan garam secukup rasa dan pekatkan dgn bancuhan tepung jagung. Sedia tuk dihidangkan, taburkan daun bwg sebagai penyedap.

Honey Stick Bread

Pagi tdi pas slt subuh trs timbg2 bhn dan ON breadmaker buat roti madu ni. Buat tuk mkn pagi. Sepanjang minggu ni b ade seminar kt Uni so kne gi awal. So pgi ni bfast la mkn roti madu. Roti ni xde manis sgt..manis2 manje je gitu..hihihi yg setgh adunan tu bubuh kurma racik sikit..tu yg ber ala-ala taik lalat tu hahaha..Roti ni sesuai gk tuk kanak2 sbb bntuknyer yg mudah nk pegang. Iman pun smkin suke mkn roti sjk akhir2 ni tu yg rjin nk meroti je..:) Cumenyer..stick bread emi ni xmenjadi stick la..jadi dahan pokok, erm.. ke btg pokok yer..gedabakk haa.. huhu..resepi asal tgk kt my resepi drpda k.yani dan ni c+p

Bahan-bahan ( 12 batang )
300g tepung berprotin tinggi
175g susu segar
60g madu
3g garam
50g mentega
3g dry yeast
kirisan kurma/kismis-option

Cara-cara

  • Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. Setkan untuk buat doh roti. set ON
  • Bila dah siap, keluarkan dari bread maker. Tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 2. Rehatkan 15 minit.
  • Ambik satu bahagian. Canaikan dalam ukuran 20x25cm. Potong jadi 6 bahagian. Ulang untuk satu lagi.
  • Penaikkan biar sampai 1.5 kali ganda.
  • Bakar dengan suhu 170 degree selama 20 minit

Honey stick bread yg gedabakk besoOO..


Honey bread yg kene tenyeh dgn hirisan kurma..

Thursday, August 6, 2009

Sekadar renungan~

Salam Nisfu Syaaban (ptghan buln Syaaban)buat semua..hari yg penuh barakah..hujan rahmat pun turun dimuka bumi Tokushima ni sjk mlm tdi..
Rasulullah SAW bersabda yg bermksud:
  • "Sya'ban adlh bulanku & Ramadhan adlh bulan umatku. Sya'ban mengkafarahkan (menghapuskn) dosa dan Ramadhan menyucikn dosa (jasmani dan rohani)."
  • "Dinamakn Sya'ban krna dlm bulan trsbut trdpt amat byk kebajikan dan puasa yg lbih afdhal ialah puasa dlm bulan Syaban"
  • "Apabila tiba mlm nisfu Sya'ban, mka mlm itu berjga la kamu dgn mndirikn solt, beribadat dan berpuasa pd siang hrinyer. Allah SWT berfirman, "brgsiapa yg meminta ampun maka Aku mengampunknnya, mereka yg ditimpa bala bencana Aku melepasknnya, mereka yg meminta rezeki Aku mberiknnya rezeki"
  • Khalifah Umar Abdul Aziz mberitahu wakilnya di Basrah; "Hendaklah kamu perhatikan 4mlm dlm 1thn, krna sesungguhnya Allah SWT membuka pintu rahmat-Nya dgn seluas-luasnya iaitu mlm per1 bulan Rejab, mlm Nisfu Sya'ban, mlm Aidilfitri dan mlm Aidil-Adha.
Jom baca buat renungan bersama~

Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan.
Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan.
Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan.
Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikanTuhan.
Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan.
Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah muzik yang menggetarkan jiwa
Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti.
Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan.
Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci MENUJU KE SYURGA

Wednesday, August 5, 2009

Kuih gunting@kuih siput

Ni lagi satu projek di ptg yg panas ini..Harini projek buat kudapan/snek2 jer. Kuih gunting ni dr semalam plan nk buat cume mls la pulak nk mbuatnyer walaupun teringin nk mkn. Pk2 nnti mknla time rye nnti puas2x. Tapi lame pulak nk tunggu rye..lgi2 tgk kt umh k.ika da mmbuatnyer mlm tdi fuh~ lagi la berkobar2 nk mmbuatnyer.. Buat 2 versi..kuih siput dgn kuih gunting..yg kuih siput tu xde acuannyer cuma guna blkg garfu jer ( bukan guna sikat yer puan2x..hihi) mama yg ajr dulu mse time rye2 buat kuih ni..tp hodoh sikit ler..pastu selebihnyer gunting2 jer cepat siap..kn2x..okey..resepi tgk kt umh k.nor nz mintk izin copy paste dan halalkn resepi ye kak

Bhn2 (emi buat 1/2 adunan jer dr yg ni)
5 cawan tepung gandum
1 biji telur
3sdb margerin (didihkan sebentar)
1 sdk serbuk jintan manis
1 sdk serbuk jintan putih
1/2 cawan udang kering dikisar @ ikan bilis pun boleh
1 sudu kecil garam
3 sudu besar cili boh/serbuk cili
2 tangkai daun kari diracik halus-emi xde
Santan secukupnya untuk menguli

Cara-cara :
  • Semua bahan digaul rata ( kecuali santan ) setelah bercampur kesemuanya, tuangkan magerin yg dipanaskan td,gaul rata..masukkan pula santan.
  • Gaul hingga menjadi doh.. tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras.Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
  • Bila semua dah digentel, boleh lah goreng hingga garing. Adunan yg sama juga boleh dibuat kuih gunting..

mcm2 ade papa, mma siput, grandma, grandpa siput pun ade..hihi

Popia Seaweed Chip II

Harini buat lgi snek popia seaweed. Tgk kt umh ros snek ni. teringin lak nk mkn. Dulu pernh wt skli hadap jer da hbis. Harini buat lgi tu ngunyah2 sm hb n dak kecik..pelik gk imn pun suke kerepek ni..belum cukup gigi pun byk gk die mkn tu..hihi okey tuk resepi click kt sini yer. Resepi asal drpda k.ha sue..tq yer kak~
Animated  Sparkly Love Heart