Sunday, November 29, 2009

Homemade Takoyaki

Akhirnyerr termakbul n terlaksana juga hasrat n buat sendri takoyaki. Terasmi sudah acuan takoyaki ku itew!Seronok rase sbb buat tu sme2 b n dpt mkn dgn byk n puasss ;) mmg xdinner lain mlm smlm tu. smbil2 tgk movie letak meja kecik dpn tv n msk atas tu. Bahan2nyer pun xdela susah mne nk buatnyer..pasni boleh la buat kat msia nnti mkn2 dgn fmly ptg2 kn..;) tuk resepi leh rujuk/tgk sini.. thnks k.hana.

Bahan-bahan (30biji)
*250g tepung takoyaki(blh didapati dijusco section japanese food)
*2 biji telur
*600ml air
Bahan Isi
tako@sotong - potong kecil2
keropok tempura
negi/daun bawang
red ginger
Bahan Topping
mayonis
sos okonomiyaki - klu tk jumpa leh gune kicap manis+sos tiram
fish flakes @ ikan parut
nori halus

Cara-cara
  • Campurkan semua bahan2 *hingga sebati dan pastikan tak berketul2.
  • Lenserkan acuan takoyaki dengan sedikit minyak.
  • Tuang adunan tepung ke dalam acuan sampai penuh, melimpah2 pun xpe. Tgk gmbr.
  • Cepat2 masukkan bahan2 isi ke dalam tepung. Potong tepung yg melimpah tadi mengikut garisan empat segi setiap takoyaki tu dan kaut ke dlm tepung tu.
  • Bila da agak2 masak, terbalik2kan menggunakan lidi sehingga jadi bulat dan cantik.
  • Angkat bila masak dan tuang sos okonomiyaki dan mayonis.
  • Taburkan nori dan juga fish flakes.
  • Siap utk dmakan! sedap makan panas2!

bahan2 takoyaki lepas tuang adunan tepung selepas diterbalikkan siapp dgn topping..

Kalau tak jumpe tepun takoyaki tu boleh la try resepi yg ni yer..Takoyaki malaysia

Saturday, November 28, 2009

Roti nan n kari, Raju restoran,Kyoto

Harini nk share cite mkn2 kat Restoran India Islam kat Kyoto yg kitaorg mkn mgu lps. Memang sedap, kenyang n sgt2 puas hati mkn kat situ. Lagi2 karinyer..emi sgt2 suka mkn kari yg color ijau tu..kari dr sayur bayam..mmg sedap set menu ni. Ada roti nan, 2jenis kari, salad, yougart, ayam tandori, kebab, papadom dan manggo lassi. Tenkiu pd abg kimi n k.syida belanja 4 the dinner..
Roti nan yg besarr dan lembut

Friday, November 27, 2009

Bandung mee

Hari raye ni kami xkemana2 pun..mjlis mkn2 kat sini buat hri ahad nnti memandangkn ramai yg ade kls n gi lab hrini. So kt umh kami mkn mee bandung jer..mmg dah berkali2 guna resepi ni mmg dah sebati n kena dgn tekak dah resepi ni..habis 4paket mee kami mkn ber 2..haha kami ni mmg kuat mkn..jom tgk resepinyer
Bahan2
50gm udang kering
1/2labu bawang besar
3ulas bawang putih
2sb cili kisar-ikut kpdsan msg2
hirisan daging
1kiubstok ayam
1ikat sawi
taugeh
tauhu goreng
limau nipis
daun bawang dan bawang goreng
garam
gula
1sb sos cili

Cara-cara
  • Blend bawang besar, bawang putih dan udang kering.
  • Panaskan minyak dan tumis bahan blend tadi dgn cili kisar hingga betul2 masak
  • Masukkan daging dan sedikit air.
  • Perasakan dgn gula dan garam. Masukkan sos cili.
  • Pecahkan telur ikut bilangan org yg nk mkn.
  • Masak hingga kepekatan yg dikehendaki.
  • Hidangkan bersama mee,taugeh,daun bawang, bawang goreng, tauhu goreng dan perahan limau nipis.
  • Sedia untuk dimakan.

Tingg tongg!!..Pakcik Kuroneko dtg umah

TingGg tong...uikkk..sape laa dtg pagi2 rye ni..huhu..pkcik kuroneko upenyerr..brg ni kita org order mse gi kyoto hrtu klo ikutkn mggu depan bru siap, xsgka lk hrni dah smpi. brg ape??tgk bungkusan tu, mcm keranda pun ade knn..haa tu die..pagi2 raye korban ni..pedang samurai yg kua entry..

Bagus kedai tu...kedai tu mmg femous dikalangan org msia kt situ..sbb kedai tu leh tawar menawar n byk lak bg gift..pedang samurai dah mmg lame B nk beli tuk bwk blik msia nnti. biasenyer klo nk bwk blik kne ade lesen. Tukang kedai ni akn uruskn skli ttg lesennyer tu..

yg lg bestnyer..kita boleh pilih design pedang tu sendiri dr segi warna, gambr, corak dan ukiran dlm. Dan kaki frame pedang tu serta perkhidmatan pos tak dikenakn byrn...hihi promote pulak .. sbb nk bli pedang ni jugk la antara slh stu sbb gi kyoto hrtu..
satu pedang pnjang satu yg pendek..
close up sikeett..
dalamnyer ade ukiran dragonn..
haa mai dekat spe yg nk rasmikn bilah pedang ni..haha klo ade pencuri ke penyamun ke kite ZZzappp jerr...

Burger dan nugget

Ni menu buka puasa tuk B semalam. Puasa sunat hri Arafah. Request from b nk mkn burger daging ade cheese kat dalam..nk mkn dgn nasi..tekak emi lak nk mkn nugget so..merajinkan diri semalam buat n simpan sikit tuk di frozenkan. Senang bile2 rase nk mkn tinggal gorengje. Okey resepi burger tu emi buat sendri jer n nugget tu ikut resepi dr ros yg dah pernh emi cuba dulu..leh klik sini pastu buat sekali sos cendawan dan coleslaw..

Bahan-bahan

Daging burger:
daging cincang
kentang
sedikit garam
cheese

Sos cendawan:
cendawan
mentega
air
Tepung jagung
garam secukupnya

Coleslaw:
kobis
lobak
mayonis
sedikit susu segar
secubit garam

Cara-cara
  • Gaul daging cincang bersama garam, kentang rebus. Sumbatkan cheese didalamnya. Goreng hingga masak.
  • Mashroom souce: Masak kuah perap tadi dengan cendawan yg dicincang kecil.
  • Masukkan3/4 cwn air dan 1sb mentega. Selepas mendidih masukkan 1sb tepung jagung untuk pekatkannya.
  • Coleslaw: Racik kobis dan lobak kecil2. Gaulkan dengan mayonis dan garam

Thursday, November 26, 2009

Salam AidilAdha buat semua~

Aloloo siannyer tengok cow2 tu merenung nasib..haha.okeyy..Di kesempatan ini emi sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua muslimin dan muslimat seantero dunia terutamanya buat keluarga tersayang, rakan2 dan juga rakan2 blog semua..jemputla amik e card ni yer..

Wednesday, November 25, 2009

Bubur pulut hitam

Dah jemu tgk gmbr2 autumn tu jom kite tgk resepi pulak yer..tgk tu..bubur ku siap posing dgn daun momiji lg huhu..bubur versi autumn..haha~bubur pulut hitam ni buat pgi td. Rase nk mkn bubur pulak tu yg buat tu. Resepinyer gini..
Bahan-bahan
2gengam puput hitam-direndam seketika
1mangkuk santan
4sb gula
air secukupnye
1sb minyak masak(petua cepatkn pulut hitam empuk)
daun pandan
Cara-cara
  • Rebus pulut hitam bersama minyak dan air hingga empuk. Simpulkan sekali daun pndan di dalamnya.
  • Masukkan gula dan kacau hingga larut
  • Masukkan santan dan masak hingga mendidih.
  • Sedia untuk dihidangkan..

Autumn Kyoto -part II

Entry lagi pasal jln2 e Kyoto hrtu..puas sgt rase dpt tgk momiji kat sane tu..cuaca pun menarik..ni gmbr2 mse hari ke 2 kami ke sana. sepanjang jalan pun merah2 je pokok mcm menyambut kedatangan kami siap bergugur2 tu..syok betul. Alhamdulillah anak2 pun xmeragam lagi seronok kami berjalan dan berposing. Ni antara beberapa gmbar yg dpt di upload..jgn jemu pulak yer..






Tuesday, November 24, 2009

Autumn di Kyomizudera Kyoto-part 1

Ujung mggu hrtu kami ke Kyoto. ni kli ke-2 kmi pegi ke sana dlm thun ni. perjlnan amik mse dlm 3jm berkereta. kami ke sana duduk kt umh k.syida, kak syida ni kwn kakak emi mse sek dulu n org kg bnting gak la. puas berjln koyu ke sana. kebetula isnin cuti so tmbh 1hri lgi kami kt sne.tenkiu tu k.syida n fmly. jom tgk gmbr2 yg smpt emi upload..byk sgt gmbr n puas kami berposing sakan bwh momiji tu,,mulut pun naik kejang asyik senyum hihi..Kyomizudera ni antara tmpat terkenal tuk tgk momiji kat kyoto ni..punyela ramai manusia nk ke sana.








Friday, November 20, 2009

Hadiah perkakas dapur

Seronok hrni dpt plate takoyaki ni..mmg dr dulu teringin nk ade benda ni..rupanyer b dah belikan dr internet..siap ade tempat panggang lagi tu..tenkiu b..seronok2..:)
Ni pulak semalam b belikan..musim sejuk2 ni best la nak msk2 guna bekas nabe ni..main masak2 rebus2..mkn panas2 fuhh..best2..

Lepasni kenala belajar pulak cara2 nak buat takoyaki dan nabe ni pulak yer..tenkiu againt b..

Kek coklat

Lame xbuat kek cekelat..buat mlm tdi..tuk minum mlm..haha.. mlm2 mkn kek..makesure brs gigi b4 tdo yer..ni guna resepi yg dah pernh cuba sebelum ni oleh fendi kat my resepi. mmg moist resepi ni..n emi pilih resepi ni sbb kurang guna telor bnding resepi lain. jemput makan semua..ni emi ulang CnP yer..

Bahan-bahan
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang

Bahan A
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

Bahan B
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
==============================
** Topping **
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara
  • Pukul telur hingga kembang
  • Masukkan gula dan pukul lagi
  • Kemudian masukkan minyak masak
  • Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  • Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak-versi ramaken tu dlm 30minit je emi bkr.
  • Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk. (guna kaedah double boiler) Lpas ditopping dan tabur-tabur dgn parutan white choc..

Versi ramaken

Thursday, November 19, 2009

Honda Accord CF4 for sale

Okey iklan2..hrni entry iklan yer. Kami dalam pencarian mencari pembeli kereta honda kami itu..kereta ni masih dalam keadaan yg baik dan antara kelebihan2 kereta ni ade eps(electronic power steering), srs(airbag) BOSE sound system 5.1 channel auto skli dgn Manual(tritronic syatem) pembakaran minyk 12.5(km/l), cc 2000cc dan kereta ni ada shaken(road tax) hingga feb 2011. Perjalanan baru 34000km. Harga yg kami tawarkan adalah 300,000yen siap dgn sport rim. Untuk keterangan yg lebih lanjut boleh click sini dan gambar2 kat sini sape2 yg berminat boleh tinggalkan msg di sini yer..

Animated  Sparkly Love Heart