Wednesday, March 31, 2010

Salam kembali~

Allhamdulillah, syukur kami selamat tiba di tanah air seperti yg dijadualkan. Masuk harini hampir seminggu da kami di sini..Skrg ni tgh sibuk dgn urusan rumah sewa. Harap bila segalanyer selesai nnti bolehla aktif semula berblog..rindu da nak main masak2 pondok2..dan jln2 ke blog kawan..terimakasih buat pengunjung2 blog yg dtg tlg vakum2 n mopkn umah ni yer..insyaallah berjumpe lagi dilain mase..

ketibaan kami di KLIA..

uwan n atuk lepaskan rindu kat iman..

Thursday, March 18, 2010

Salam buat semua n berjumpe lgi


Salam..hrni tepat jm 12 mlm internet akn dipotong..kena ptg awl tuk mudahkn ursan pmbyran semua nnti. So sehingga 25 hb nnti mmg kesunyianla kami. Maafla yer bg yg komen2 kat Cbox tu n entry xsmpt nk reply..risau kan iman yg suhu bdn msih turun naik.hrp sgt2 semuanyer jln bk n cpt2 sht. Dikesempatan ni emi nk mohon jutaan kemaafan buat semua pengunjung2 blog,rakan2 dan saudara mara atas sgla kesilapan samaada sngaja atau tidak dr pihak kami sekeluarga..doakn perjalanan kami balik ni dan ursan2 semua dimudahkan yer..insyaAllah jumpe lgi kita dilain mase n lain tempat nnti di msia..insyaAllah..

Wednesday, March 17, 2010

Iman Demam..

Askum..17hb da yer..ermm tgl 8 hri je lgi b4 blik. mlm tdi iman pula demam panas..check suhu bdn dah cecah 39.+C. risau sgt. Klinik kanak2 yg biase pegi tu da tutup da waktu cmni. kete pun da xde..mm mmg cuak tgk iman lesu je xbermaya..bagi ubt sumbat pun suhu msih xturun sgt. Pastu call2 n tnye kat kwn2 sini klinik yg lain n pinjm kete. klinik tu pulak agk jauh..B yg msih xsepenuhnyer siht tu berjln redah angin kuat sejuk2 tu gi pinjam kete.. allhamdulillah setel semua check n sensei kate demam biase je..tp blik umh iman xnk mkn ubt tu..pahitt giler xmcm ubt sllu tuk budak tu..da la jenis yg serbuk pulak tu yg xlrut air..mlm pun tdo xlena je. bila tgk suhu mkin tinggi emi bg ubt sumbt lg..pastu bru nmpk berpeluh n turun sikit suhunye. tdo pun baru lena..ikss mmg risau sgt2 bila iman demam ni..emi ni da la jenis yg mudah risau. Pagi ni tgk da mula kebah da..tp ingt nk ke klinik yg biase tu jumpe Tanaka Sensei mintk ubt biase tu. tkut xmkn antibiotik nnti ssh lk..hrp iman cpt2 la sht..Ya Allah, Kau berikanlah kesihatan tubuh badan pada keluargaku amin..

Tuesday, March 16, 2010

Strawberry Slice Cheese Cake

Allhamdulillah..lega sikit rase brg2 tu da dihantar.so hrni releks sikit. dan seperti yg dah dirancang emi buat kek ni untuk dijadikan sebagai hadiah terima kasih buat sensei B yg banyak membantu dan memberi tunjuk ajar selama ni. dah suke masak2 mmg xleh la nk duk diam je..mmg da siap2 asingkan peralatan ni tuk bwk naik kpl trbg je nnti. Okey, emi buat kek resepi Slice Cheese Cake dr Ros..boleh tgk versi yg pandan kat JMC ni. Ni emi edit sikit tukar pada perasa strawberry..mintak izin CnP semula ye ros..n mintak ampun emi tambah Strawberry Emulco sikit..jom layan..

Bahan-bahanye
4 keping slice cheese ( kt mesia cheese yang jenama kraft atau cheddar tu)
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
80 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
1 sk Strawberry Emulco

Cara-cara
1. Carikkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar, kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa. Tambahkan Strawberry Emulco dan kacau sekata.

2. Masukkan butter serta separuh bahagian gula dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

3. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama baki gula hingga menjadi meringue.( meringue pastikan betul-betul kental, terbalikkan bowl dan meringue takkan jatuh)

4. Di dalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.

5. Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi.

6. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek bulat atau petak berukuran 18cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk dapatkan tekstur kek yang tidak terlalu kering.

7. Setelah siap dibakar terus keluarkan kek dari acuan dan sejukkan atas redai, amat sesuai dijadikan menu minum petang. Selamat Mencuba.



Frosting Cream
400ml Fresh cream
30gm gula
Hirisan Strawberry
Cara:
  • Bahagikan kek kepada 3bahagian. Sapu krim pada setiap bahagian dan tabur hirisan strawberry. Tekan sikit. Hias ikut kreativiti.

Angkut Barang & Ucapan Penghargaan

Salam semua..lamenyer rase xonline, xberFB dan x berblog..bz..bz..bz.. Allhamdulillah beberapa part da setel.mm ape ye nk cite dulu byk sgt pulak..jumaat malam sabtu lepas kami ber2 mulakan angkut2 barang untuk masuk dalam kereta. Mmg kami xpanggil org tlg mlm tu sbb byk lgi nk mintk tlg pastu..mmg kpenatan mlm tu angkat ber 2.bayangkan dr tingkat 3 ke bawah..mlm tu setel semua dalam pukul 7pagi (bukan mlm da pgi da)..mula pun lmbt sbb bg iman tdo dulu. Kesian sgt2 B..emi angkat yg ringan2 je..tp yela letih gk turun naik tangga..sampai b pun asma..huhu risau sgt.. Lepas tu bru tdo kjp..tu pun kjp je bgn pulak buat agar2 sbb tghri tu warga msia sini ade buat mjlis perpisahan so bwk sikit la buah tgn..mmg kat mjlis tu pun nmpk keletihan kami..sori la yer..mase tu b bg ucapan pun dlm nafas yg sekat2..masih asma..risau sgt sbb byk nk kne setel kan lgi pasni..tp paling suke bila dpt hadiah..tau ape hadiahnyer..jeng3x..

periuk T-Fal..suke3x..sgt2 suke terima kasih byk2 semua..syg semua..

Okey mlm tu pulak kami mintak tolong budak2 bujang dtg tlg angkat2 tuk masuk truck sewa.sebab awal pagi kena gerak bawak kereta n truck ke port.(mmg semua da pakat nk tlg da siap bgtau nape xpanggil mlm td). Pas balik mjlis tu setel2kan brg dlm peti ais n kemas2 lagi mne yg ptut.Mlm tu diaorg dtg tlg angkat2..syukur sgt n SGT2 BERTERIMA KASIH buat semua..berat2 lak barang ni terutama peti ais, meja jepun dgn mesin basuh. kotak2 buku tu pun ade kot yg mncecah 30++kg..kesian sgt tgk diaorg angkat dr tingkat 3 ni ke truck..tangga pun sempit..tp semuanya sgt2 kuat n bekerjasama..terharu sgt dgn kesungguhan mereka ni nk tlg kami..allhamdulillah mlm tu mula kul 9mlm setel semua dlm kul 12. Byk sgt barang2 kami tu smpi masuk 1 truck n 2 kete besar..kalo la xde mereka yg tlg ni xtau la mcm mne...b pun mmg da xleh kje kuat sgt sbb da asma trk tu..esok pun kne setelkan lagi..pas setel mlm tu jamu sikit minum n makanan ringan (goreng nugget n sosej je).mlm tu kami2 setelkan list2 brg pulak sbb nk serahkan dokument esok.tp b da xlarat sgt smpai kena gi hospital..inhealer pun da expired..ke hsptl pun jln kaki je nasib dekat gk..masuk hospital kecemasan amik nebulizer dan masuk air..RISAU SGT2 kat B mase ni. emi pulak kat umah setelkan kemaskini list2 barang semua(semua brg perlu di no n listkan brg2 dlm kotak tu)utk bawak esok pgi. kua sepital tu dlm kul 4pgi b recheck balik list n brg2 tu semua tuk mudah ursan semua..

15hb- pagi tu gerak ke port..sekali lagi diaorg ni dtg tlg..bawak truck n punggah brg2 semua tu ke garaj port..semua pihak kami kena uruskan sendri.sgt2 terhutang budi kat mereka ni..hari tu setel semua ptg gak la..2hari ni pihak kastam akan check semua brg2 tu samada ok atau tidak tuk masuk kontena.ni so 19hb nnti sekali lagi mereka2ni akan bantu kami tuk pindahkan pulak brg dr garaj tu ke kontena tuk di susun..tula step2nyer..hrp2nyer muatla kontena tu nnti sbb org tu ckp xpernah sbyk ni lebih 3kli gnda dr biasa..

DISINI KAMI SEKELUARGA INGIN MERAKAMKAN SETINGGI2 PENGHARGAAN DAN JUTAAN TERIMAKASIH BUAT MEREKA YG MEMBANTU SEPANJANG MLM 14HB,15HB N 19HB NNTI. TANPA KALIAN XTERMAMPUNYA KAMI.JASA KALIAN AMAT3X KAMI HARGAI N AKAN KAMI KENANG..TERIMAKASIH BUAT SEMUA...(abg mas, izri, tokye, hadi, shami, toy, faizal, faris dan farouk) TERIMA KASIH SGT2...BESAR SGT JASA KALIAN PADA KAMI.



sederet tu barang kami..banyak kan..


B bergambar kenangan dgn plat kete sblm gi masho kan di JPJ

Thursday, March 11, 2010

Bun Blueberry

Salam kembali..yea..berjaya juga meroti hrni..setelah tepis segala virus2 kemalasan dan virus2 kesibukkan dpt gak makan homemade roti hrni. byk da msuk list mne nak buat dulu rti ni..tp tangguh punye tangguh dan belek punye belek akhirnyer Resepi Bun Blueberry ros ni yg menawan kalbu rase nk try..kebetulan cheese powder tu ade lagi sejak berkurun beli just guna tuk makan dgn speegeti jer..nak bgtau ni..walaupun ghupe roti emi ni xcntik tp roti ni lembut..lembut n gebu..betull ni..cuma emi gnti bread improver tu dgn water roux sbb stok da abis laa..hrp ros xmarah yer..mm mungkin ni kali terakhirla buat roti guna BM ni kat Jepun pasni smbg lak kt msia yer..insyaAllah..okey ni emi salin resepi dr JMC ros..tenkiu very much ros...wah xlame lagi mkin terkenal la yer bukan je dikalangan blogger tp majalah n rakyat jelata ye :)

Bahan-bahanya
180gram tepung roti
50 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu marjerin
130 ml susu segar
1 1/2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread impover -emi ganti dgn 1sb water roux

1 sudu kecil bread softner -xletak
2 sudu besar parmesan cheese ( boleh ganti dengan 1 sudu besar susu tepung)
Cara-caranya

1. Masukkan semua bahan di dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada jari. Kalau ade Breadmaker tekan Dough dan On dan tunggu sampai siap.
2.Langkah seterusnya jika uli tangan, kemudian masukkan dalam plastik bersih dan ramas-ramas doh selama 5-10 minit, keluarkan dan uli lagi beberapa minit di dalam mangkuk adunan. Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda.
3. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh untk keluarkan angin, bahagi doh pada 9 bahagian kecil dan letakkan di dalam acuan petak 18cm. biarkan doh naik sehingga dua kali ganda lebih kurang selama 40 minit atau 1 jam.
4. Gliss pemukaan roti dengan 1 sudu kecil susu+ beberapa titik madu, kemudian paipkan jem blueberry diatas bun, bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit.
5. Apabila baki pembakaran tinggal 10 minit, tutup permukaan roti dengan alumunium foil, bagi mengelakkan permukaan roti terlalu perang, tutup pintu oven dan biarkan proses pembakaran selesai, setelah masak sejukkan atas redai dan amat sesuai dijadikan sarapan atau menu minum petang, selamat mencuba.


sebelum dibakar..

Jemput makan..

TOP 5-Contest Seiras Wajah

Allhamdulillah..dapat dah masuk list top 5 contest seiras wajah ni..ttu pening juri nk pilih sbb tgk gmbr2nyer pun mmg banyak persamaannya..nama pun ibu n ayahnyer kan..terima kasih buat pihak penganjur pilih kami antara senarai top 5 ni..Insyaallah klo ade rezeki nnti adela kan..tuk maklumat lanjut leh tgk kat SINI.

Stok makanan Jepun

Semalam gi keluar bwk iman amik polio..allhamdulillah setel da imunisasi iman so balik msia nnti xyah risau2 lagi ttg imunisasi iman..pas gi klinik tu lapo pulak so ape lagi makan sushi lagi laa haha..nk lepaskan gian mkn puas2 b4 balik..1bulan ni je da byk kli mkn situ..bukan kat msia xde cuma rse lainnyer..kat jepunni rase lebih fresh n sedap..mybe dr segi potongan n kemahiran mereka kot. Sampai org kedai tu da mmg kenal dgn kami ni kire regular customer la..

Pas tu kami gi borong pulak brg2 makan jepun tuk dibawa balik..dr segi tepung tepungan, kicap kicapan dan lain2 lgi..bwk selagi bole..selebihnyer tu klo ade kt msia tu xla ssh sgt. Pastu borong lak ke kedai 100yen ..mm ntah kali keberapa la pegi..ade saje brg yg nak beli..selagi xbalik ade je brg nk dibeli haishh..sian gak kat B..tp B kate xpe..amik laa..uikss ape lgi..tenkiu very much B..tau isterinyer pilih yg murah2 je kn..kn.. :)

Wednesday, March 10, 2010

Okonomiyaki III

Hehe sempat nk entry jap sblm keluar..buat okonomiyaki ni tuk breakfast tdi..alhamdulillah kenyang da..iman pun mkn byk gk tdi..srnk bile tgk ank ni mkn dgn puas ape yg kita masak kn..sbnrnyer ingt nk buat takoyaki dr smlm..tp setnyer tu da masuk kotak..hb xbg kua blik huhu..xpla ni pun jadilakn..okey..resepi ni emi CnP semula dr post2 yg lepas..asal dr umah k.hana..terima kasih daun keladi, pasni leh kongsi resepi lgi~

Bahan-bahan
kalau beli tepung yg siap tu, hanya perlu bancuh ikut arahan pd pek.. (biasanya air+telur sebiji).. kalau x de tepung yg siap tu, buat mcm ni..

Bahan A:
50g tepung naik sendiri
1 biji telur- emi buat 2biji
1 sudu kecil dashi powder
100ml air
sedikit bawang putih (klu suka) - tkyah pon xpe
1/4 sayur kubis saiz kecil (klu byk mmg sedap)
1bungkus mee kuning-ni emi tambah
4 sudu kecil minyak sayur
sos okonomiyaki
dried bonito flakes -xletak
dried shrimp -xletak
mayonis
Bahan B:
boleh guna daging tipis, squid atau udang

Caranya:

•Cincang / potong kubis tu halus-halus.
•Bancuh tepung, telur, serbuk dashi, dan air dlm mangkuk besar.
•Masukkan sayur kobis dan kacau rata
•Panaskan non stick pan dan bubuh minyak
•Tuangkan bancuhan tepung dan sayur kobis tadi ke dlm kuali kemudian letak kan daging atau udang di bhgn atasnya, kemudian tuang lagi bancuhan di atasnya dan bila agak kekuningan dan nampak dah nak masak
•Terbalikkan ia dan tunggu hingga masak.
•Hiasan:
•letak kan di atas piring leper dan tuangkan sos okonomiyaki, serbuk dashi dan mayonis. Siap
•* sos okonomiyaki bole gnti dgn cmpuran kicap manis, sos tiram dan sos cili.

Ikan Masak Wangi

NI pun menu semalam gak..suke dengan rase ikan ni campur bau-bauannyer yg wangi dengan daun limau purut dan bunga kantan tu. Ni kes nk perabiskan stok yg tinggal so masuk2 campak2 je mane yg ptut dalam kuali tu..tu pun emi guna instant masak madu tapi okey gk rasenyer..okey kt bwh ni bhn2 n care2nyer dan tambahan bahan instant yg emi huraikan..klo ade brahim masak madu leh skip bahan bawang, madu dan nenas tu yer..okey,hrni nk kua gi amik imunisasi polio iman..mm last imunisasi kt jepun ni..sejuk pulak 2-3hrni..jgka turun yuki lgi tokushima hrni..okeyla tatta~nk gi buat brkfast lk..

Bahan-bahan
1ekor ikan kembung-(nak guna ikan lain yg sesuai pun bole)
1/2 bawang besar-blend*
2-3sb madu
5helai daun limau purut-racik halus
1batang bunga kantan-potong 2
beberapa potong nenas-optional

Cara-cara
  • Goreng ikan garing-garing.
  • Untuk Sosnya: Panaskan minyak dan tumis bawang besar yg dah dikisar tadi hingga naik bau.
  • Masukkan semua bahan-bahan lain. Perasakan dengan garam.
  • Tuang atas ikan goreng tadi..Siap..

Sawi Goreng Daging

Salam semua..hrni mengentry menu2 yg tertunda semalam..masak ringkas2 jer tapi rase nk share pulak kat sini..untuk pelbagaikan resepi2 sayur..


Bahan-bahan
2ikat sawi-bersihkan dan potong
1ulas bawang putih-mayang
1gengam daging cincang
2sb sos tiram
1/2 batang lobak-potong anak mancis
1biji cili merah-hiris
garam


Cara-cara
  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih kemudian masukkan pula daging cincang dengan sedikit air.
  • Masukkan lobak dan juga sawi. Diikuti dengan sos tiram.
  • Akhir sekali masukkan cili merah dan perasakan dengan garam jika perlu.
  • Enak dimakan bersama nasi panas

Monday, March 8, 2010

Nasi Ayam Madu II



Okey tuk menu kami malam ni tdi buat nasi ayam madu pulak ni da kli keberape da try buat nasi ayam stail gini..cuma bru second time amik gmbr..post lma leh tgk sini.hehe suke rase madu2 tu..okey resepi asal dr nadia my resepi ni emi CnP semula yer..okey babai jumpe lagi nak titunnn~Oyasuminasai

Bahan-bahan ( 2 orang )
2 cawan beras
1/4 bawang besar
2 sudu mentega
sehelai daun pandan
2 kiub ayam
madu
kicap pekat
1/2 ekor ayam
1 sup bunjut adabi
sos tiram
1/2 sudu serbuk lada putih
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
[hiasan]
daun bawang
daun sup
bawang goreng
daun salad/timun

Cara-cara

•Bersih ayam. Potong ikut suka
•Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
•Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
•Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak.
•Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam(emi guna bhn perap td) tadi
•Untuk sos* tumis bawang putih dan cili merah yg dah diblend hingga naik bau, masukkan 2sb sos cili dan 1sb cuka. Perasakan dgn garan dan gula secukupnya.
•Selamat menjamu selera...

Kek Coklat Kopi

Salam semua..dah malam2 ni baru ade mood nk mengupdate blog..bila kerja2 selesai..iman pun da tdo bru selesa sikit nak mengentry..buat kek coklat kopi ni hri sabtu hrtu tuk minum ptg..tiba je rase nk makan manis2..terus je buat..bhn2 ade sng je xdela nk tercari2 kan..okey resepi ni try n error je..tapi rasenyer not bad..lagi2 suke ganachenyer tu ade rase masam2 yogurt cuma berketul2 sikit laa..pasni kne otter2 sikit tuk dptkan rupa n rase yg terbaik..tuk rujukan emi salin resepinyer ni..

Bahan-bahan (loyang 8x8)
2 cawan tepung*
2 cawan gula - guna caster sugar -emi jadikan 1 1/2 je
3/4 cups serbuk koko*
2 sk baking powder*
2 sk baking soda*
2 telur
1 cawan susu
1 cawan minyak
1 sb kopi, tambah 1/2 cawan air panas
1/2 sk garam
1sk esen vanila

Ganache; 2sb yogurt, 80gm coklat masakan dan 1sb butter
Cara-cara

  • Ayak bahan-bahan bertanda *
  • Pukul telur diikuti dengan minyak, garam dan esen vanila.
  • Masukkan sedikit demi sedikit bahan2 ayak berselang seli dengan susu dan kopi panas.
  • Buat sehingga habis dan bakar pada suhu 170 selama 1 jam atau hingga masak.
  • Sejukkan kek dan sediakan topping.
  • Cairkan bahan2 ganache bersama2 dengan kaedah double boil/dalam makrowave dan kacau supaya xberketul.
  • Curahkan atas kek..Siap

Saturday, March 6, 2010

Jalan2 ke Koen- tgk Sakura-Ume

Okey..nila antara gambar2 mase kami gi jalan2 ke Tokushima koen(taman) semalam..sempat gak nmpk bunga Ume..bunga sakura tu..srnk sgt smlm. dekat je koen ni dgn umh kami,naik beskal jer..



deretan pokok Ume..

cantik bunga ni..rase2 sempat x tgk sakura b4 blik ni?ermm

rase nk bawak balik je pokok2 ni..
amik gambar lagi..iman dok diam2 yer..


bunga putih ni pun cantik..


pokok2 lain..

Mee Bandung


Salam..ujan la pulak hrni..klo tak da plan nk kua jenjalan lgi..so hrni melepak je la kt umah. tgk umah tgl bhgian dpur, langsir, bilik air n tv je lg yg blum paking..mm byk gk tu..da dekat2 15hb nnti bru packing kot sbb msih nk guna lgi..mm dgn akuarium ikn ni..klo aquarium ni da di bersihkan n packing lgi la terase kosongnyer umh ni..sian pulak tgk ikan2 ni..diam x diam da nk 2thun da sme2 ikn ni..smp gk mse tuk pas kat org lain..okey2..merepek panjang lak..resepi tuk lunch kami hrni..

Bahan-bahan
1gengam udang kering *
1/2labu bawang besar *
3ulas bawang putih *
5batang cili kering-ikut kpdsan msg2 *
hirisan daging -direbus dan amik airnya
1ikat sawi -rebus
sedikit belacan
telur
taugeh
tauhu goreng
limau nipis
daun bawang dan bawang goreng
garam
gula
1sb sos cili

Cara-cara

•Blend bahan bertanda*
•Panaskan minyak(lebihkan sedikit coz udg kering akan serap minyak) dan tumis bahan blend tadi hingga masak
•Masukkan air rebusan daging dan belacan
•Perasakan dgn gula dan garam. Masukkan sos cili.
•Pecahkan telur ikut bilangan org yg nk mkn.
•Masak hingga kepekatan yg dikehendaki.
•Hidangkan bersama mee,daging rebus, sawi, taugeh,daun bawang, bawang goreng, tauhu goreng dan perahan limau nipis.
•Sedia untuk dimakan.


Friday, March 5, 2010

Nugget Ayam Taufu


Salam semua dihari jumaat yg penuh mulia..hrni buat projek nugget ayam taufu ni memandangkan stok ayam, tofu, telur dan bhn2 nyer semua ada. Stok ni pun kne habiskan b4 balik msia so plan buat nugget sbb da lme sgt tgguh nak buat xbuat2 gak..resepi ikut drpa blog jintan manis ros..ros pulak amik dr rncgan tv masakan jepun. letih gak la buat potong kecik2 n blend smpai naik hanggit blenderku itew kena kerah tenaga hehe..tp puas hti la, byk gak dpt dlm 77 ketul leh la buat stok pasni. lgi pun mg suke ratah nugget ni dgn sos cili n mayonis..pas siap2 projek menugget ni terus gi jalan2 ke Koen, saje nk tgk pemandangan ape yg ada waktu skrg ni..nnti emi update cite n gmbr tu kat post seterusnyer yer..jom tgk dulu resepi nugget ayam tofu ni..mintak izin CnP ye Ros..thnks

Bahan-bahan
4 keping daging ayam boneless ( boleh guna bahagian dada atau peha)
2 cawan serbuk roti ( breadcrumbs) ros guna jenis soft breadcrumbs
1/2 biji telur -emi guna 1biji kecil
150 gram taufu ( 1 bekas petak mini taufu) - di Malaysia buleh guna tauhu yang warna putih tu
sedikit garam
lada sulah
2 sudu kecil baking powder ( ni ros saje tambah)
*Untuk Coating*
2 biji telur yang dipukul sedikit menggunakan garpu -emi guna 3 biji telur saiz kecil
3 cawan breadcrumbs

Cara-Caranya

1. Buang kulit pada isi ayam dan potong kecil-kecil, blender isi ayam hingga hancur. Nak guna food processer pun boleh, kalau guna blender tu jangan masukkan isi ayam tu sekali gus ye, masuk sikit-sikit kasi betul-betul hancur.
2. Kemudian masukkan isi ayam yang telah diblender tadi di dalam bekas dan masukkan taufu, baking powder, lada sulah, dan garam, gaul sebati hingga taufu hancur.
3. Kemudian masukkan serbuk roti dan telur, gaul lagi. Selepas itu bentukkan nuggeta ayam mengikut citarasa masing-masing, bentukkan lah bulat ke, lonjong ke bentuk love ke, ikut kerajinan lah, semalam ros buat bentuk bulat je.
4. Apabila telah dibentukkan bulat-bulat, leperkan sedikit dan celupkan dengan telur dan salut semula dengan serbuk roti, kalau nak coating tu lebih tebal ulang langkah tadi sekali lagi. Boleh terus di goreng atau di simpan di dalam tempat sejuk beku. Selamat Mencuba.


nugget yg siap dicoating sebelum dipacking tuk difrozenkan..


siap masuk plastik..


goreng sikit cicah mayonis n cili sos..nyum2x

Wednesday, March 3, 2010

Majlis Makan Makan (International Night)

Salam semua..da jemu gknyer tgk donut tu je yer..Siri yer bg yg xsempt2 nk bls komen tu n thnks sudi dtg blog emi ni..bz2 sikit mengemas..xsmpi 1bln je lgi dok sini ni huhu..okey2 meh cite lain pulak. Malam tadi Toku-dai ade buat majlis makan2 untuk foreigner sempena tamatnya belajar. Majlis diadakan di Awa Kanko Hotel jam 6ptg hingga 8mlm. Banyak menu2 makanan jepun yg disajikan..dan yg pstinyer menu2 halal pun byk..hb pun dpt cenderahti dr pihak university..okey ni antara gmbr2 yg sempat diambil
Ni antara menu2 yg kami makan..

salmon + sarada

makisushi + raw fish

set of tempura

Cheesy Seafood Speegeti

Nasi Goreng Pattaya


Dessert..

Ni pulak gmbr2 sekitar mjlis..

antara makanan yg dihidangkan..

kanak2 pun suke bermain-main

b atas pentas dgn student2 foreigner yg lain..

B terima hadiah dr pihak University..thniah b


family potret~bergambar atas pentas
Animated  Sparkly Love Heart