Friday, September 24, 2010

Pain Au Lait ( Delicious Milk Bread)

Salam kembali buat semua..akhirnya buat pertama kali di bumi Melaka ni emi buat roti sejak balik dr nihon. huhu mcm xpercaya jer da dekat 5bulan xmeroti huhu..allhamdulillah hrni dpt gk merasa homemade roti. Pencetus semangat nk buat roti ni adalah anakandaku tersayang ku itew. semakin ssh nk nk ajak makan. mcm2 da masak nk tarik perhatiannyer..mee, nsi, kuih, jemput2 etc tp ttp xnk mkn..minum susu jer yg byk. ssh hti3x..bg rti beli kat kedai pn xnak..teringat mse kat nihon dulu ske tgk iman mkn rti..so try la hrni..allhamdulillah berhasil walaupun cuma 1ketul dia makan. Best rti ni amik resepi dr rumah k.hana mintak izin halal resepi ye kak yer..ni sbgai rujukan
Bahan-bahan
230g tepung gandum
60g tepung roti
125g susu segar
4g yis kering
50g telur (1 biji)
38g gula
5g garam
63g butter
Gula kasar

Cara-cara (Kaedah Breadmaker)


1. Masukkan susu, garam dan gula ke dalam breadmaker. Masukkan juga telur. Kemudian tepung dan yis.

2. Setting menu Dough dan ONkan.

3. Bila adunan doh telah sebati, masukkan butter dan biarkan breadmaker terus menguli sehingga habis lebih kurang 11/2 jam sehingga kembang.

4. Bahagi2kan doh kepada 10 ketul dan rehatkan lebih kurang 15minit.

5. Ambil sebiji dan canai membentuk circle atau oval, lebih kurang 8 cm. Gulungkan doh dan cantumkan. (rujuk step by Pook)

6. Tutup doh dan biarkan naik sekali ganda lagik lebih kurang 30-40 minit.
Sebelum bakar, sapukan doh dengan campuran telur dan susu segar serta madu setitik. Kemudian guntingkan sedikit atas permukaan roti.Tabur gula.

7. Bakar suhu 170-180 selama 10-15min atau hingga keperangan.
8. Angkat dan sejukkan di atas redai.


Tema Biru di pagi Syawal 2010

Salam buat semua..duh2..lame benor xmengupdate blog ni..kemalasan tahap melampauU..hri ni ku gagahi juga tuk buat post terbaru xnak la blog ni terkubur begitu saja..Pagi syawal tu seperti biasa kami di Banting merayakan bersama seisi keluarga tercinta..srnk sgt dapat beraya bersama bermaafan dan bergambar..okey nak simpan gambar kat blog sbgai kenangan hari tua nnti hihi..


sesi bermaaf maafan..


sesi fotografi



Tuesday, September 7, 2010

Selamat Hari Raya

Dikesempatan ini kami sekeluarga ingin merakamknucapan selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin buat semua yg mengenali kami. Andai ada yg terkasar bahasa atau tersentuh hati mohon dimaafi. InsyaAllah kami akan pulang ke kg rabu malam. moga dipermudahkan perjalanan dan selamat sampai.buat semua juga, hati-hati di jalan raya dan ingatla org yg tersayang. buat rakan-rakan blog yg berada diperantauan tu jgn sodih2 yer..nnti kami niatkan la time mkn ketupan lemang rendang kuih muih tu yer..hihi..okey..
salam Aidilfitri semua..

Wednesday, September 1, 2010

Buka pose di Seoul Garden

Salam di 10 hari terakhir Ramadhan buat semua. Lamenyer rase xupdate blog ni..ntahla semangat nk berblog skrg ni kian pudarla..masak tetap masak. ade gak amik gambr tp xberupload2 lagi.Kesihatan pun msih camtu. kena byk berrehat terutama bulan puasa ni..bila petang bru gagahkan diri berperang tuk buat lauk berbuka kat dapur. tu pun kjap2 rehat. xlarat rase badan. tapi allhamdulillah cukup berpuasa stkat ni walaupun ade hari2 yg muntah2 teruk lagi. moga dipermudahkan hingga ke akhirnya.

Ni nk cite buka pose yg disponser oleh my sis sempena dapat kje baru yg lebih baik pas raye ni. So kami kumpul ramai2 1family makan kat restoren Seoul Garden, makanan korea ni. emi pun bru 1st time mkn kat sini..agak mahal gak rm43.++ tuk 1kepala. makan sampai puas..kebetulan surau pun dekat, so bersambung2 la makannyer..anyway tenkiu buat ayong yer moga sentiasa dimurahkan rezeki amin..

gRIL3X..

ika dgn mama

edi dgn abah

seblum makan..posing dulu

kami..

Animated  Sparkly Love Heart