Tuesday, January 11, 2011

kontraksi-masuk wad 34 mingggu

9hb jan 2011- 1hri sblm tu ade knduri kwen sepupu. emi dr melaka balik banting. mse knduri tu rase perut pun mengeras jer..xselesa.mlm tu da start rase sakit perut..mengeras jer bila sakit. risau gk. sbb time iman dulu xrase step2 nk bersalin sgt coz kne induce n terus bersalin so mmg xrse kontraksi tiap2 10- ke 5minit tu. so mlm tu gi klinik tp semua da tutup. klinik 24jm pulak semua dktr laki so mlm tu rehat jer. walaupun xdela rase sakit sgt tp risau gk..tanda2 bleeding dan air ketuban pun belum ade.

Keesokannyer b4 balik melaka semula plan gi check kt klinik. dktr mintak refer hospital sbb mmg bby mengeras xboleh nk cek.dktr pun risau. kemudian dgn surat rekomen dktr kami ke hospital bersalin razif (mmg plan nk bersalin kt sini ).kt situ emi kena thn. ambik bilik perdana supaya senang hb n iman leh teman n tido skli. mlm tu dktr on call cek (dktr aziah yg smbut time iman bersalin dulu)..mmg ade kontraksi setiap 7 minit tp msh terkawal. so dktr masukkan air 1botol dan bg injection tuk matangkn paru2 bby coz bru 34minggu. bhya klo bby keluar time ni. mmg sakit ubt ni huhu..lenguh rase seluruh kaki. injection ni diberi 2kli setiap 12jam. sepnjg mlm cek kontraksi bby da mkin menurun. esok pgi lps bg injection ke 2 tu dktr bg blik rumah n kua wad.

Ni allhamdulillah da xrase sakit2 kt perut lgi. n bby pun xde mengeras sgt. jadi kami plan hb je blik melaka bertugas, emi n iman duk banting smpi bersalin..huhu..tp lme je lagi rasenyer..due date 20/2/2011. xbestla dok jauh2 dgn hb..huhu..hrp sglanyer jln dgn baik la n dimudahkn. bile blik wad iman pulak demam, nasib da kebah ni. Pastu turn emi pulak, lenguh sgt bdn kesan injection tu kot..nk bgn pun xlrt rase. ni baru lps berurut dgn tukang urt baru lega.. ya Allah kuatkanlah semangat ku..ni br sikit, cmne time bersalin tu nnti kn.. doakan semuanya baik2 yer

alat yg digunakan tuk kesan kontraksi berdasarkan nadi baby dan pergerakannya

kami pilih bilik yg same time iman bersalin dulu:) ade kemudahan internet.

Wednesday, January 5, 2011

Kuku iman tercabut

25hb disember hrtu kisahnyer..tgn dan kaki iman dah dkt 1bulan kena mengelupas2. Alah pada sabun agaknya.. dktr kate tergolong dalam ezema gak ni. agak teruk gak sebab iman suke kopek2..kadang2 sampai berdarah2. kukunyer pun jadi xkuat disebabkan tu. nak dijadikan cerita. time iman tido tu emi potong kuku iman. kuku last emi potong tu tiba2 iman tersentak dan menepis ketip kuku tu..terus tercabut kuku jari kelingkeng kiri iman..cuak sgt emi.. tgk drh byk. walaupun iman xnangis..tp time tu emi xterpikir lgi kukunyer tertanggal ingat luka kat tepi jer..malam tu cite kat b, kuku iman darah banyak. b tgk n ckp ehh..kukunyer tertanggal la..emi mcm xcye jer..dah ngis da rse bersalah. gi ats tilam jumpe kuku iman tu. iman sikit pun xnagis. bile tnye..iman ok ker/sakit x?.."iman ok ibu..ibu jgn nagis yer"..jom kite tgk tv"..saje nk alih cerita..terharu sgt2..rase bersalah emi ketip kukunyer xhati2. malam tu pun mmg emi xboleh tdo, letak ubat je kat jari iman. risau sgt kukunyer xtumbuh lagi nnti.bile pejam mata pun masih terbayang2 jari iman tu..ibu mintak maaf iman...mcm2 pikir mlm tu..bile time iman buat salah mudah je marah die, tp time ni emi buat salah iman xde nak marah ibu, malah pujuk ibu pulak jgn ngis..iman2..

Hari ni da masuk 1mgu lebih dah nampak da makin ok. ade gak bace info ttg pertumbuhan kuku. kalau kuku jari tangan, akan amik mase 3-6bulan tuk tumbuh sepenuhnya klo kuku kaki pulak 12-18bulan baru leh tumbuh sepenuhnya. Tapi masih risau..akan tumbuh ke yer?nnti tumbuh cmne yer?sape2 ade pengalaman/info pasal kuku tercabut ni boleh la bg maklumat. Betul2 jadi pengajaran buat emi supaya lebih berhati2..2-3 hri tu mmg fobia tgk nail cliper tu. ni da ok sikit. daa..sayang iman..

Cerita iman dan "adik"


Hari ni nak cerita sikit kisah iman dengan bakal adiknyer. Iman mmg suke main dengan adik. Tiap2 hari mesti nak cium perut ibu. kalau main lego dan mainan2 kretanya mesti akan bg 1 letak atas perut untuk adik. iman sayang sgt kat adiknya. selalu baca buku dengan adik. ibu...iman nak main ball dengan adik..ibu iman nak bca buku dengan adik..mcm2 anak ibu ni..harap bila adik da keluar nnti imn layan adik dengan baik la..bila time makan pun selalu tanye ..adik da makan..adik sihat2 x? memang sentiasa ingat kat adiknye. Kalau ibu tunduk, iman xnampak perut ibu mesti imn tanye..ibu....adik mane..risau betul die.hehe iman2.

"adik" pulak macam seakan2 faham jer..bile dgr suara abgnyer mmg aktif bergerak. macam xsabar nak join abgnyer main. adik tendang2 yer ibu..kadang2 bila usap2 perut ibu, iman akan tanye..ibu tangan adik kat mane..kaki adik kat mane...kepala adik kat mane..sini yer..sini yer..excited jer bile tgk iman. Harap adik membesar dengan sihat sempurna hendaknya.

Bile dalam kereta pulak iman kena duduk belakang..ibu xleh nak riba da..kalau x mudah muntah. Walaupun da masuk 8bulan. kdg2 kesian tgk iman 1org2 kat belakang..peluk ibu je dr belakang..bile ibu tnye: iman nk duduk depan ke same ibu?..xpela..nanti kena adik.. sian adik.terharu je bile dgr. sayanggg sgt kt iman ni. yela, perut pun da besar. xleh nak riba iman lame2 da.rase perut lebih besar banding iman dulu..walaupun badan xnampak berisi pun perut je yg membesar. agak xlarat da nak buat keje. payah je nk bgn bila da duduk tu.harap mudahla bersalin nnti. time iman dulu perut kecik jer..tp beratnyer cecah 3.6kg gak mse lahir. kali ni cmne la gaknyer..cuak rase..hrp dpt bersalin normal dan disenangkan.

Allhamdulillah kandungan dan nak masuk minggu ke 34 da. tinggal beberapa minggu je lagi. dah sedia ke?fuhh..mcm belum jer..cuak sgt rase. insyaallah ibu cuba sehabis baik. Perkembangan iman pulak dah semakin banyak kosa katanya..seronok bila dengar iman bercerita. kdg2 mcm xpercaye perkataan2 yg keluar dr mulutnyer. mcm org besar pun ade.betul2 peneman ibu, klo x ttu bosan ibu kat rumah. Ha! ade 1 peristiwa gak nak cite ttg iman..nnti emi cite next entry yer.. okey sampai sini jer. ibu sayang iman n adik sgt2..

Animated  Sparkly Love Heart