Thursday, November 1, 2012

JALAN2 KE JEJU ISLAND

SALAM..harap dapat jugak mencatat kenangan oktober ini..sayang sgt kalau xdapat di rakamkan..internet umah sgt slow tu jadi penyebab lame xpost kat blog ni.. okey 16-22 oktober 2012 kami berdua ke korea ats urusan suami ade conference plus berjalan2 celebrate wedding anniversary17/8, besday hubby 17/10 dan besday emi4/11. hehe byk merangkapnyer tu...dan sgt2 la seronoknyerrr..anak2 tinggal dgn atuk n uwannyer( ammar dah berhnti bf b4 gi korea ni) okey perjalanan 4 hari 3malam di pulau jeju dah 3 hari 2malam di seoul. walaupun 1st time terpksa berjauhn dgn ank2..

Okey di Jeju kami sewa kereta sepnjng 4 hari tu...agak murah gak..dan sgt puas hati dapat kereta k5 baru. harga standard sewa kete wira buruk jer kt langkawi huhu..walau agak kekok hb bwk kete belah kiri tp dapat gak kami round hmpir keseluruhan pulau jeju spnjg 4 hari tu..

Jeju day 1(16okt);flight dr msia jam 1 pgi dr Lcct- Inchoen aiport, sampai 8 pgi naik train ke Gimpo airport, flight ke jeju jam 230 ptg.1jam jer. sampai2 tu trs amik kete,dan check in hotel jam 5 dah gelap da so mmg xdapat jalan..rehat je kat korea kondo tu..

Jeju day 2(17okt); start jalan.. pagi tu kami pergi ke Ripley's believed or not museum, museum teddy bear, Songgak M.t (lokasi pergambaran filim drama korea)dan kemudian ke icc jeju untuk iccas 2012 konferen hb petang tu..habis je konferen kami gi makan malam di Shangri -La Restoran, buffet seafood..sekali celebrate besday hb yg jatuh hari tu....hepi sgt tgk b..mau xhepi besday sambut kat pulau jeju kan ;). kat jeju ni mlm xhappenning sgt so pas kul 5 tu xde kua..











Jeju day 3(18okt); hari ni kami teruskan perjalanan misi meneroka pulau jeju, mula2 kami ke Museum Folk Village (museum dan lokasi pergambaran drama2 famous korea)antaranyer drama jewel in the palace sgt laa srnk, emi mmg tgk cite ni dr 1st episod. kt sini dpt amik gmbr pakai baju ala2 korea ;). seterusnya kami ke Seongsan Ilchulbong (sunrise peak)7wonder of nature- UNESCO World Heritage(triple crown). lepas bergambar kat situ kami ke Mi choen Cave. gua yg terbentuk semulajadi dr lava..sgt takjub. tmpat ni pernah jugak di kunjungi oleh cite running man.Seterusnya kami ke Miniature Park-tmpt2 seluruh negara yg famous dijadikan arca.pastu kami pulang ke sangkar semula..mlm tu dapat tgk konsert live dr bilik siap bunga apiii..



Jeju day 4(19okt); Kembara kami diteruskan dgn perjalanan yg lebih jauh..kiri kanan jln sgt cantik dgn daun2 merah kuning hijau-tgh autumn..jln kat lereng2 gunung mmg cantik.1st kami ke Seogwipo Forest utk tgk Hallasan M.t (UNESCO), kemudian kami melalui jalan Mysterious Road (jalan ni illusi nmpk tinggi . kereta yg dimatikan enjin akan bergerak sendri ke atas, air pun kalau dituang ats jln akan bergerak naik ke atas). kemudian kami ke Maze Museum. Selepas itu kami menikmati matahari terbenam di Wind...ermm ape yer..kincir angin tepi laut..SubhanaAllah cantiknyer pemandagan kat situ..mmg sesuai penutup hari kami di Jeju..mlm tu kami pekena mknan korea ditepi laut tu..sedappp..licinn.





bye2 jeju..cite di Seoul dan Nami pula nnti yer...insyaallah
Animated  Sparkly Love Heart