Salam buat semua..dihari isnin. dah masak ke? hrni masak nasi jer..smlm ade kenduri kawen kat kg dpt la mcm2 lauk so terpikir nk buat nasi ni tuk disuai padankan dengan rendang daging tu bg secocok gitu.Letak sekali kopok chachos tuk kudapan sampingan. bg ade krup..krup sikit mase makan..Resepi ni amik n cedok dr umah k.ummi kt homesweethome nyer leh tgk kat sini Nasi Mandhi..buat pun ala2 k.ummi buat xbubuh arang tu..tp sebab xcukup rempah2 tu emi tambah serbuk sup sikit. Mintak ampun yer edit sikit2 ni.. Jemput makan semua..k.ummi mintak izin CnP yer..nnti emi send 1pinggan yer
Bahan:-
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan -emi guna beras biasa
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih -emi ade stok bunga cengkih jer
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan -emi guna beras biasa
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih -emi ade stok bunga cengkih jer
1sb rempah sup-ni emi tambah
Sedikit pewarna kuning- guna
1 sk kunyit campur dgn sikit air
Garam secukup rasa.
Sedikit pewarna kuning- guna
1 sk kunyit campur dgn sikit air
Garam secukup rasa.
Cara penyediaan:-
- Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu.
- Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. - Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
- #Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2 minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
- Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
- Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
(#) Step (4) ni tak buat sbb tak ada arang kat rumah..ada kat kedai, maleh nak membakar setakat nak letak seketuiii..hehee) Orang lain jgn ikut akak eh..rajin2 sikit. ~xbuat juga
nasi mandhi brsama rendang dan chachos~
No comments:
Post a Comment