Bahan-bahan ( 4 orang )
3 cawan beras
1/2 bawang besar
2 sudu mentega
sehelai daun pandan
2 kiub ayam
bunga lawang
kayu manis
kicap masin
1/2 ekor ayam
1 sup bunjut adabi-emi xletak
sos tiram
3 ulas bawang putih
[hiasan]
daun bawang
daun sup
bawang goreng
daun salad/timun
Cara-cara
- Bersih ayam. Potong ikut suka.
- Blend bwg. Panaskan minyak dan goreng bunga lawang dan kayu manis. Kemudian tumis bawang jadi perang .
- Masukkan air, ayam dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam separa masak.
- Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
- Keluarkan ayam. Perapkan dengan sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak.
- Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam(emi guna bhn perap td) tadi
- Untuk sos* tumis bawang putih dan cili merah yg dah diblend hingga naik bau, masukkan 2sb cili kisar dan sedikit asam keping. Perasakan dgn garan dan gula secukupnya.
- Selamat menjamu selera...
dan emi buat dadih mangga ni sebagai dessert
3 comments:
Aisey, nasi ayam dah abis ker Emi??? Baru nak mintak ...kekeke...:)
Dadih mangga ada tak??? huhuhu ;)
lama tak bernasi ayam kat rumah nie... best je nampak set dlm pingan emi tue :)
hihi to love..dadih tu ade lgi nnti emi pos yer;)tkut berkulat je nnti..
k.ijan..tutup mate..akak xleh mkn aym kn..kn..kn..
Post a Comment