Bahan-bahan : utk 4 orang makan
•2 1/2 pot kecil beras Basmathi (direndam 3-4 jam dan dituskan)
•3 pot air
•150 ml susu cair
•2 sudu makan serbuk kari daging
•1 sudu makan rempah Bukhari Faiza-emi guna rempah sup
•1/2 labu bawang besar (dihiris)
•1 ulas bawang putih (dihiris halus)
•1 cm halia (dihiris)
•sedikit daun ketumbar / daun pudina (dihiris)-xletak
•2 sudu makan puri tomato
•sedikit badam (ditumbuk) -xletak
•sedikit gajus (ditumbuk)- xletak
•2 sudu besar minyak sapi (ghee)
•bawang goreng
•1 helai daun pandan (disimpul)
•garam secukupnya
Cara-cara :
- Rempah dan serbuk kari disatukan serta dibancuh dgn sedikit air. Kacau rata2 dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis bawang2 dan halia hingga terbit bau.
- Masukkan pes rempah tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan puri tomato dan kacau lagi.
- Masukkan badam/gajus tumbuk, air dan susu cair. Kacau perlahan2.
- Kemudian masukkan beras, garam dan daun pandan. Tanak seperti biasa.
- Setelah hampir kering, taburkan bawang goreng dan hirisan daun ketumbar/daun pudina.
- Biarkan seketika hingga nasi masak sempurna.
***boleh juga guna rice cooker.
***gajus dan badam ditumbuk utk menyedapkan lagi rasa pd nasi Bukhari.
3 comments:
Uh..Nasi Bukhari dah sampai ke umah Emi erk? Sedapnyaaaa..nak tapau nasi sikit! ;)
Bestnye nasi bukhari.. kat pasar malam selalu beli nih. buleh masuk list ni Emi..tenkius :)
to love..haah xthn tgk nasi bukhari umh k.dyg tu..love bile nk buat?:)
to k.ijan..oraite..nnti buat jemput emi mkn ekk..
Post a Comment