Bahan kulit
75gm marjerin
150gm tepung gandum
1/4 sk garam
1/2sb air
Bahan inti
2sb marjerin
2sb marjerin
2biji kentang-potong dadu
200gm daging ayam-potong kecil2
1/4labu bawang besar-dipotong dadu
250ml susu-kurangkan jika perlu
50gm keju parut-kurangkan jika perlu
1sb tepung gandum
1sb serbuk lada hitam
garam dan gula secukupnya
Bahan sapuan
kuning telur
Cara-cara
- Lapisan kulit: Kacau rata bahan2 kulit. Leperkan di acuan pai yg disapu marjerin dan cucuk2 dgn garfu.
- Bakar selama 15minit 170drjah sehingga setengah masak.
- Inti: Panaskan marjerin dan tumis bawang hingga naik aroma.
- Masukkan ayam dan juga kentang. Tuangkan susu dan kacau hingga masak.
- Kemuadian masukkan keju parut, bancuhan tepung, serbuk lada hitam dan perasakan dengan garam dan gula. Kacau rata.
- Tuang atas lapisan kulit tadi dan tutup dengan baki lapisan kulit tadi.
- Sapukan dgn bahan sapuan.
- Bakar selama 30 minit dgn suhu ketuhar 170 drjah atau hingga keperangan.
- p/s: jgn leperkan kulit hingga nipis utk elakkan dari kulit mudah hancur.
- Slmt mencuba.
4 comments:
Habis ke mkn berdua ni??? klu x abis, pos ke nagoya sket!!
hihi tgl saki baki jer..nk pos gk ker?:)
Dah cantik dah kulit pai emi tue.. kuning elok je... kak ijan malas nk wat sendiri.selalu beli yg ready made je kulit pai tuh.ehehe..
re: Mikael dah 7.2 kg dah sekarang. Memang semangat :)
kulit je warnanyer okla tp xrate la k.ijn..tmpal2 lg tu..wahh tul2 semngat tu..pasni dah leh mkn pejl lgi smngt ni :)
Post a Comment