Bahan-bahan
1kg ayam
600ml santam
200gm kerisik
5helai daun limau purut-racik halus
2helai daun kunyit-xletak
garam
bahan B-kisar
150gm bawang besar
90gm bawang putih
60gm halia
2gm lengkuas
400gm cili kering-emi guna cili api
10gm kunyit hidup-guna serbuk je
bahan C
5gm jintan manis
5gm jintan putih
5gm ketumbar
Cara-cara
- Panaskan minyak dan sangai bahan2 C. Kemudian masukkan pula bahan2 B yg dah dikisar.
- Tunggu hingga naik bau dan masak. Masukkan pula ayam dan santan. Biarkan hingga ayam sedikit empuk. Pastikan api kecil dan ayam xhancur
- Apabila sudah agak2 pekat masukkan kerisik dan daun limau purut. Akhir sekali perasakan dengan garam.
- Sedap dimakan dgn nasi panas atau ketupat nasi.
No comments:
Post a Comment