Tuesday, February 9, 2010

Mexican Bun II (Roti Boy)

Rhotie2...mood meroti kembali..lme xmeroti..alasan?sbb tepung roti da abis..hehe ni da ade new stok boleh la start blik merajinkan diri meroti..lame xbuat mexican bun ni. Ni pun request dr B. cumenyer kurang perang sikit la roti kli ni buat.mybe sbb kurang letak kopi..tp xpela..boleh iman pun join mkn bila xkuat sgt rase kopinyer tu kan..okey dah pernh try resepi ni leh tgk sini cuma kli ni ikut resepi cik wan pulak(yg guna rspi asal oleh Alex Goh..)dlm letak cream cheese (balance yg lps tu)..dpt 10biji..ingt nk smpi bfst esok..tp nmpk gyenyer xsempat hehe..spela yg mkn byk tu yer.. ngeh2x okey..resepinya..

Bahan doh:-
60gm gula halus
300gm tepong roti
2 sudubesar susu tepong (anlene/low fat)
1 biji telor(saiz kecil)
30gm butter lembut
2sudukecil yis kering
140ml air (suam2 sikit=doh cepat naik)

Cara:- Sebatikan kesemua bahan kering, masukkan telor dan air, uli hingga menjadi doh kasar kemudian masukkan butter, uli lagi hingga adunan licin , lembut dan tidak lekat ditangan. Bulatkan dan tutup dengan plastik, penaikan doh 2xganda (biasanyer saya tunggu 2.5xganda). Setelah itu tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin didalamnyer dan uli sedikit. Bahagikan kepada 10 biji. Ambil sebiji dan masukkan filling kemudian bulatkan semula kemas2 dan susun diatas loyang bakar. Tunggu doh mengembang 1x ganda@ 1.5 dari saiz asal tadi sebelom dipaipkan toppingnyer.
Topping:-
60gm butter lembut
50gm gula halus
1 biji telur
secubit garam
85gm tepong gandum
1 sudubesar nescafe larutkan dgn hanya 1 sudubesar air panas
1 sudukecil esen kopi -xletak
Cara:- Whisk butter dan gula hingga hancur masukkan telor , kacau sebati. Masukkan larutan nescafe dan esen, sebatikan lagi. Akhir sekali masukkan tepong dan gaul rata2. Masukkan kedalam plastik bersih, ketepikan hingga tiba masa untuk digunakan.
Filling:- biasa guna 10gm cream cheese saja.

Tips yang selalu saya gunakan:- Paipkan topping seperti lingkaran ubat nyamuk hanya separuh dari atas kebawah bun supaya topping tidak bnyk meleleh kebawah. Saya bakar pada oven 175'c di rak tengah oven selama 15-20minit selepas oven dipanaskan 10minit.

tester....

4 comments:

ijan said...

suke gambar-gambar model rhoti tuh la... bersungguh beliau nganga nk geget.hehehe

emilia said...

hihi tula suke rhoti iman ni..abis 2ketui gk tu hihi

norlin said...

emi noli nak tanya...
noli pernah sekali buat roti ni...rasa memang sedap tapi yg tak bestnya...isi dalam dia tu terkeluar...
ada tips tak nak bagi tak keluar isi tu....nak tutup rapat macammana lagi doh tu..onegaishimasu... :)

emilia said...

oo yke..emi letak intinyer tu kt tengah2 pastu emi bunjutkan dulu doh tu bg xterkeluar intinyer bru emi bulatkn n penaik kn 2kli gnda..hrp mmbntu