Roti cekelat belang2 ni tuk minum ptg kami..sempt gk bekalkn tuk b tghri td. Lembut je roti ni, mkn dgn nuttella lgii sedap. Saje try buat roti ni bile rmi da try tu yg teringin tu..xsia2 la..smmgnyer sedap resepi dr ros osaka bukan tokyo lgi hihi..klo nk tgk resepi dgn step2 buat roti ni leh tgk kat jintanmanis.com ros tu yer..emi mintak nk CnP ye ros..nk 1ketui buat pengeras:)
Bahan-bahanya.
200 gram tepung roti
50 gram tepung gandum
1 sudu besar butter atau marjerin
140 ml susu segar
1 1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula ( roti ni tawar sikit nak tambah 1/2 sudu kecil lagi gula pun boleh)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar serbuk koko dibancuh dengan sedikit air
Cara-Caranya
1.Masukkan semua bahan kecuali serbuk koko, uli sampai tak melekat pada jari. kalau ade BM tekan On je. ( Penggunaan BM-bila doh dah siap boleh terus bentukkan, skip langkah 2)
2. ( uli tangan) perap doh selama 40 minit. kemudian tumbuk-tumbukkan doh tadi, keluarkan angin.
3.Bahagi doh pada tiga bahagian. satu bahagian masukkan bacuhan koko tadi, kalau telembik buleh tambah sedikit tepung dan uli macam biasa. pastika adunan betul betul sebati ye. warna sekata untuk doh coklat tu.
-Cara Memarblekan Doh-
a) satukan doh yang baki tadi dan terap memanjang. letakkan doh coklat di tengah-tengah.
b)tutupkan keseluruhan adunan tadi
c) potong tiga adunan, jangan sampai terputus ye di bahagian atas tu, dan anyam bentuk tocang
d) letak dlm sandwish loaf
e) Biarkan naik dua kali ganda dan bakar pada suhu 160 darjah selama 25 minit atau hingga permukaan nya perang.
4. Akhir sekali, setelah roti masak, keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai. Sedap dimakan begitu sahaja ataupun dicicah dengan Milo ataupun Kopi O, nak sapu krim coklat ( nuttella) pun sedap juga, kanak-kanak pasti menggemarinya. : )
versi dlm loaf..guna loaf kecik jerr yg beso xde.. Bahan-bahanya.
200 gram tepung roti
50 gram tepung gandum
1 sudu besar butter atau marjerin
140 ml susu segar
1 1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula ( roti ni tawar sikit nak tambah 1/2 sudu kecil lagi gula pun boleh)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar serbuk koko dibancuh dengan sedikit air
Cara-Caranya
1.Masukkan semua bahan kecuali serbuk koko, uli sampai tak melekat pada jari. kalau ade BM tekan On je. ( Penggunaan BM-bila doh dah siap boleh terus bentukkan, skip langkah 2)
2. ( uli tangan) perap doh selama 40 minit. kemudian tumbuk-tumbukkan doh tadi, keluarkan angin.
3.Bahagi doh pada tiga bahagian. satu bahagian masukkan bacuhan koko tadi, kalau telembik buleh tambah sedikit tepung dan uli macam biasa. pastika adunan betul betul sebati ye. warna sekata untuk doh coklat tu.
-Cara Memarblekan Doh-
a) satukan doh yang baki tadi dan terap memanjang. letakkan doh coklat di tengah-tengah.
b)tutupkan keseluruhan adunan tadi
c) potong tiga adunan, jangan sampai terputus ye di bahagian atas tu, dan anyam bentuk tocang
d) letak dlm sandwish loaf
e) Biarkan naik dua kali ganda dan bakar pada suhu 160 darjah selama 25 minit atau hingga permukaan nya perang.
4. Akhir sekali, setelah roti masak, keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai. Sedap dimakan begitu sahaja ataupun dicicah dengan Milo ataupun Kopi O, nak sapu krim coklat ( nuttella) pun sedap juga, kanak-kanak pasti menggemarinya. : )
versi bun pun ade...
5 comments:
Canteknya roti marble ni...
uish, ingat salah rumah td. tengok alamat, betol lak.. cat baru eh Emi... bersinau. hehehe... suke la tgk Emi meroti. santek2. ni Ros kate pengeras tuh bg kat kak ijan. dia taknak.hihihi
to k.sue...cntik ker?suke tgk rti mrble ni kt umh2 org lain tu yg nk terai tu..best2..
to k.ijan..hihi sje cri mood bru..tp msih xpuas hti benrnyer dgn lngsir n cat bru ni..xtaula lme x berthnnyer hihi..oo ros kate gitu yer?tp emi da biskn laa hihi
nampak cantik dan sedap...menarik
to noli..cuba2..cuma rase tawar sikit klo nk manis tmbh gula tu lgi ye
Post a Comment