Salam semua..dah lunch ke? hrni buat mee kari jer. ikut resepi yg dah cuba sebelum ni. Leh tgk sini tuk entry yg lepas..dah try mcm2 resepi meri kari tp paling suka yg ni sbb ade letakkerisik jadi tambah kaw gitu rse karinyer..xcaya cuba try test..mana tau kena dgn tekak kan..ni resepi emi copy blik..dan sedikit edit
Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
mee kuning - celur sekejap
potongan daging- direbus empuk
Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
mee kuning - celur sekejap
potongan daging- direbus empuk
udang segar -xletak
*1-1/2 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*2 atau lebih tangkai lada merah - leh juga gune cili kering
rempah tumis 4 sekawan
2 sudu besar pes kari daging
2 sudu besar kerisik
1-2 ketul kiub ayam -xletak
1-2 keping asam gelugur
santan pekat
*1-1/2 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*2 atau lebih tangkai lada merah - leh juga gune cili kering
rempah tumis 4 sekawan
2 sudu besar pes kari daging
2 sudu besar kerisik
1-2 ketul kiub ayam -xletak
1-2 keping asam gelugur
santan pekat
garam dan gula secukupnya
air
air
>>bahan sampingan<<>
telur rebus
sawi
taugeh
limau nipis
Cara-cara
1.Blend bahan yang bertanda *.
2.Tumis bahan2 tersebut dan juga bhn2 rempah tumis hingga naik minyak.
3.Masukkan pes kari daging, kiub ayam,asam gelugur dan juga santan. didihkan sebentar.
4.Masukkan pula kerisik,garam dan juga perisa/gula jika suka. Didihkan lagi sekali. tutup api. Hidangkan mee bersama daging rebus, bahan2 sampingan dan perahan limau nipis.
2.Tumis bahan2 tersebut dan juga bhn2 rempah tumis hingga naik minyak.
3.Masukkan pes kari daging, kiub ayam,asam gelugur dan juga santan. didihkan sebentar.
4.Masukkan pula kerisik,garam dan juga perisa/gula jika suka. Didihkan lagi sekali. tutup api. Hidangkan mee bersama daging rebus, bahan2 sampingan dan perahan limau nipis.
No comments:
Post a Comment