Salamhujung minggu semuaa.hrni buat okonomiyaki ni tuk bfast.sape2 yg ade stok kubis yg byk tu leh la cuba..okey resepi leh rujuk post lame sini atau refer resepi bwh ni jer..
Bahan-bahan
kalau beli tepung yg siap tu, hanya perlu bancuh ikut arahan pd pek.. (biasanya air+telur sebiji).. kalau x de tepung yg siap tu, buat mcm ni..
Bahan A:
50g tepung naik sendiri
1 biji telur- emi buat 2biji
1 sudu kecil dashi powder
100ml air
sedikit bawang putih (klu suka) - tkyah pon xpe
1/4 sayur kubis saiz kecil (klu byk mmg sedap)
4 sudu kecil minyak sayur
sos okonomiyaki
dried bonito flakes -
dried shrimp -xletak
mayonis
Bahan B:
boleh guna daging tipis, squid atau udang
Caranya:
•Cincang / potong kubis tu halus-halus.
•Bancuh tepung, telur, serbuk dashi, dan air dlm mangkuk besar.
•Masukkan sayur kobis dan kacau rata
•Panaskan non stick pan dan bubuh minyak
•Tuangkan bancuhan tepung dan sayur kobis tadi ke dlm kuali kemudian letak kan daging atau udang di bhgn atasnya, kemudian tuang lagi bancuhan di atasnya dan bila agak kekuningan dan nampak dah nak masak
•Terbalikkan ia dan tunggu hingga masak.
•Hiasan:
•letak kan di atas piring leper dan tuangkan sos okonomiyaki, serbuk dashi dan mayonis. Siap
•* sos okonomiyaki bole gnti dgn cmpuran kicap manis, sos tiram dan sos cili.
Bahan-bahan
kalau beli tepung yg siap tu, hanya perlu bancuh ikut arahan pd pek.. (biasanya air+telur sebiji).. kalau x de tepung yg siap tu, buat mcm ni..
Bahan A:
50g tepung naik sendiri
1 biji telur- emi buat 2biji
1 sudu kecil dashi powder
100ml air
sedikit bawang putih (klu suka) - tkyah pon xpe
1/4 sayur kubis saiz kecil (klu byk mmg sedap)
4 sudu kecil minyak sayur
sos okonomiyaki
dried bonito flakes -
dried shrimp -xletak
mayonis
Bahan B:
boleh guna daging tipis, squid atau udang
Caranya:
•Cincang / potong kubis tu halus-halus.
•Bancuh tepung, telur, serbuk dashi, dan air dlm mangkuk besar.
•Masukkan sayur kobis dan kacau rata
•Panaskan non stick pan dan bubuh minyak
•Tuangkan bancuhan tepung dan sayur kobis tadi ke dlm kuali kemudian letak kan daging atau udang di bhgn atasnya, kemudian tuang lagi bancuhan di atasnya dan bila agak kekuningan dan nampak dah nak masak
•Terbalikkan ia dan tunggu hingga masak.
•Hiasan:
•letak kan di atas piring leper dan tuangkan sos okonomiyaki, serbuk dashi dan mayonis. Siap
•* sos okonomiyaki bole gnti dgn cmpuran kicap manis, sos tiram dan sos cili.
jemput makan semua...
2 comments:
Macam telur dadar nampak tue :)
tlur dadar?adeh kijam sungguh k,ijan yer..:)
Post a Comment