Thursday, August 11, 2011

Puding Cokelat Berkuah

Salam..selamat berpuasa buat semua.lme da xentry masak2. Dessert ni buat beberapa hri lepas tuk menu buka puasa. Resepi asal daripada mak mertua. suke bila hirup kuahnyer sejuk2. bagi sesiapa yg berminat puding2 atau yg nak try dessert berkuah camni leh cuba resepi puding berkuah ni..tapi emi buat puding tu setengah daripada bahan2nya, suka kuah yg byk.

Bahan-bahan puding
1cwn tepung jagung/tepung kastard
6cwn air
3sb gula
3sb susu pekat

Bahan-bahan kuah
1tin susu cair
1tin air
2biji telur
1sb esen vanila
gula ikut manis
Sampingan; kismis/nata dicoco/ sumi/ fruit coctail.

Cara-cara
1. Masak kesemua bahan-bahan puding sehingga berkilat.
2. Sejukkan dan potong ikut bentuk kegemaran.
3. Masak kesemua bahan-bahan kuah dengan api yg kecil.
4. Sejukkan.
5. Hidangkan puding bersama2 kuah dan bahan sampingan. Sedap dimakan sejuk-sejuk.

No comments: