Ramaikn yg dah cuba resepi kek coklat moist dari chef zubaidah ni kan. mmg puas hati rase, cukup moist n penuh rase coklat.hasil pun cantik jer..tenkiu sgt2 pada tuan empunya resepi.hubby n anak2syke sgt,kejap je licin.boleh buat lagi pas ni..okey ni resepinyer..sumber rujukan dari alongz..thnks ya..mintak izin simpan resepi kat sini yer..
RESIPI KEK COKLAT LEMBAB KUKUS CHEF ZUBAIDAH
Resipi Asal : Chef Zubaidah
Sumber;AlongRoz, Myresipi
BAHAN-BAHAN
**100 gm serbuk koko
**1 tin susu cair
**200 gm minyak masak/minyak sayuran/butter cair
**250 gm susu pekat
250 gm gula kastor
4 biji telur - pukul hingga berbuih(emi guna 5biji saiz kecil )
150 gm tepung gandum
1st soda bikarbonat
1 st baking powder
Cara-Cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda **dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing
@ ganache.Ccocolate Ganache
250gm cooking chocolate180 gm whipping cream
1. cairkan whipping cream gune kaedah double boiler.
2. bila dah berwap, matikan api, masukkan cooking coklat yang dipotong kecil2, dan kacau hingga cair kesemuanya. 3. simpan dlm peti ais sekurang2nya 3 jam sebelum mula menghias kek.
1 comment:
Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...
Post a Comment