Bahan-bahan:
4 biji
60g gula kastor
110g yogurt
20g jus lemon
2 sudu besar minyak masak
40g tepung gandum
40g tepung jagung ( corn starch)
1 sdk baking powder
Cara-cara:-
1. Asingkan putih dan kuning telur.
2. Pukul telur putih dengan setengah daripada gula sehingga kembang/bertanduk.
3. Dalam mangkuk lain, campur telur kuning dengan separuh daripada gula tadi,minyak masak,jus lemon dan yogurt. Dengan menggunakan hand whisk kacau sehingga sebati.
4. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder ke dalam no.3. Kacau sehingga sebati.
5. Masukkan no.4 ke dalam no.1 . Kacau dengan kaedah kaup balik.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang chiffon. Bakar dalam suhu 170 degree selama 40 minit.
7. Setelah masak, keluarkan kek dari oven. Terbalikkan yang kek tadi. Biarkan sejuk.
8. Bila dah sejuk bolehlah dikeluarkan dari loyang.

2. Pukul telur putih dengan setengah daripada gula sehingga kembang/bertanduk.
3. Dalam mangkuk lain, campur telur kuning dengan separuh daripada gula tadi,minyak masak,jus lemon dan yogurt. Dengan menggunakan hand whisk kacau sehingga sebati.
4. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder ke dalam no.3. Kacau sehingga sebati.
5. Masukkan no.4 ke dalam no.1 . Kacau dengan kaedah kaup balik.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang chiffon. Bakar dalam suhu 170 degree selama 40 minit.
7. Setelah masak, keluarkan kek dari oven. Terbalikkan yang kek tadi. Biarkan sejuk.
8. Bila dah sejuk bolehlah dikeluarkan dari loyang.
1 comment:
Salam Emi..
Maaf ya lama tak sempat nak datang menjenguk... ´kek chifon ni kak ijan dah lama teringin nk buat cumanya telur oh telur tu la... bila la nk buleh makan telur neh...
Post a Comment