Tuesday, January 11, 2011

kontraksi-masuk wad 34 mingggu

9hb jan 2011- 1hri sblm tu ade knduri kwen sepupu. emi dr melaka balik banting. mse knduri tu rase perut pun mengeras jer..xselesa.mlm tu da start rase sakit perut..mengeras jer bila sakit. risau gk. sbb time iman dulu xrase step2 nk bersalin sgt coz kne induce n terus bersalin so mmg xrse kontraksi tiap2 10- ke 5minit tu. so mlm tu gi klinik tp semua da tutup. klinik 24jm pulak semua dktr laki so mlm tu rehat jer. walaupun xdela rase sakit sgt tp risau gk..tanda2 bleeding dan air ketuban pun belum ade.

Keesokannyer b4 balik melaka semula plan gi check kt klinik. dktr mintak refer hospital sbb mmg bby mengeras xboleh nk cek.dktr pun risau. kemudian dgn surat rekomen dktr kami ke hospital bersalin razif (mmg plan nk bersalin kt sini ).kt situ emi kena thn. ambik bilik perdana supaya senang hb n iman leh teman n tido skli. mlm tu dktr on call cek (dktr aziah yg smbut time iman bersalin dulu)..mmg ade kontraksi setiap 7 minit tp msh terkawal. so dktr masukkan air 1botol dan bg injection tuk matangkn paru2 bby coz bru 34minggu. bhya klo bby keluar time ni. mmg sakit ubt ni huhu..lenguh rase seluruh kaki. injection ni diberi 2kli setiap 12jam. sepnjg mlm cek kontraksi bby da mkin menurun. esok pgi lps bg injection ke 2 tu dktr bg blik rumah n kua wad.

Ni allhamdulillah da xrase sakit2 kt perut lgi. n bby pun xde mengeras sgt. jadi kami plan hb je blik melaka bertugas, emi n iman duk banting smpi bersalin..huhu..tp lme je lagi rasenyer..due date 20/2/2011. xbestla dok jauh2 dgn hb..huhu..hrp sglanyer jln dgn baik la n dimudahkn. bile blik wad iman pulak demam, nasib da kebah ni. Pastu turn emi pulak, lenguh sgt bdn kesan injection tu kot..nk bgn pun xlrt rase. ni baru lps berurut dgn tukang urt baru lega.. ya Allah kuatkanlah semangat ku..ni br sikit, cmne time bersalin tu nnti kn.. doakan semuanya baik2 yer

alat yg digunakan tuk kesan kontraksi berdasarkan nadi baby dan pergerakannya

kami pilih bilik yg same time iman bersalin dulu:) ade kemudahan internet.

7 comments:

cerita said...

adeh emi..takut jugak kan.. kalau baby nk keluar belum matang lagi.. insyaAllah.. emi akan dipermudahkan masa besalin nanti:D iman dah nk dapat adik xlama lagi...bestnyaaa!

-nurul-

♥LOVE2COOK♥ said...

Emi, wish U all the best dearie!!! So happy for U...take care ;)

naba the mutant said...

semoga segala dipermudahkan......:)

jaja said...

emi...tegezut tetibe tgk entry gambo tgn kena cocok..ngat da nk besalin...
ape pun moga semua selamat ek...jgn takut2....heeee

oren said...

i.allah kekmi..banyak2kan berdoa ye=)

ijan said...

Salam Emi,
Kak Ijan baru sempat nk baca entri2 Emi yg ini dan yg sebelum ni. banyak cerita tertinggal dah.. kak ijan suka baca yang emi tulis pasal Iman dan adik baru tu. so sweet :)

Hopefully sekarang Emi dan baby dah makin sihat. Semoga selamat semuanya nanti ye. Emi take care!

emilia said...

to nurul: insyaallah nurul hrp dimudahkan dan semuanya sihat2 hndknye

to love:tq love

to k.ina:trima kasih k.ina..rindunyer kat k.ina lame xdgr kbr

to haja:belum bersalin lgi hihi. insyaallah amin

to wani..thnks ya..k.emi pun hrp seuanya jln dgn baik n sihat2 hndknya

to k.ijan; hehe tula iman.sgt2 excited. thnks ya atas doa itu. insyaallah moga dimudahkan.stkat ni allhamdulillah.

Animated  Sparkly Love Heart