Wednesday, January 5, 2011

Kuku iman tercabut

25hb disember hrtu kisahnyer..tgn dan kaki iman dah dkt 1bulan kena mengelupas2. Alah pada sabun agaknya.. dktr kate tergolong dalam ezema gak ni. agak teruk gak sebab iman suke kopek2..kadang2 sampai berdarah2. kukunyer pun jadi xkuat disebabkan tu. nak dijadikan cerita. time iman tido tu emi potong kuku iman. kuku last emi potong tu tiba2 iman tersentak dan menepis ketip kuku tu..terus tercabut kuku jari kelingkeng kiri iman..cuak sgt emi.. tgk drh byk. walaupun iman xnangis..tp time tu emi xterpikir lgi kukunyer tertanggal ingat luka kat tepi jer..malam tu cite kat b, kuku iman darah banyak. b tgk n ckp ehh..kukunyer tertanggal la..emi mcm xcye jer..dah ngis da rse bersalah. gi ats tilam jumpe kuku iman tu. iman sikit pun xnagis. bile tnye..iman ok ker/sakit x?.."iman ok ibu..ibu jgn nagis yer"..jom kite tgk tv"..saje nk alih cerita..terharu sgt2..rase bersalah emi ketip kukunyer xhati2. malam tu pun mmg emi xboleh tdo, letak ubat je kat jari iman. risau sgt kukunyer xtumbuh lagi nnti.bile pejam mata pun masih terbayang2 jari iman tu..ibu mintak maaf iman...mcm2 pikir mlm tu..bile time iman buat salah mudah je marah die, tp time ni emi buat salah iman xde nak marah ibu, malah pujuk ibu pulak jgn ngis..iman2..

Hari ni da masuk 1mgu lebih dah nampak da makin ok. ade gak bace info ttg pertumbuhan kuku. kalau kuku jari tangan, akan amik mase 3-6bulan tuk tumbuh sepenuhnya klo kuku kaki pulak 12-18bulan baru leh tumbuh sepenuhnya. Tapi masih risau..akan tumbuh ke yer?nnti tumbuh cmne yer?sape2 ade pengalaman/info pasal kuku tercabut ni boleh la bg maklumat. Betul2 jadi pengajaran buat emi supaya lebih berhati2..2-3 hri tu mmg fobia tgk nail cliper tu. ni da ok sikit. daa..sayang iman..

10 comments:

norlin said...

ala baiknya iman , tak nangis...
emy jgan risau noli pernah tercabut kuku sebab eksiden moto...lepas tu tumbuh balik dengan elok...insyaAllah kuku iman akan tumbuh elok semula nnati..

Mrs.Imran said...

YA ALLAH...terasa ngilu nya...kesian kt iman..sabar ye iman

emilia said...

thnks ya norli...lega sikit hti..

mmg terase ngilu je emi pstu asyik2 pgg jri sendri..

oren said...

salam kak emi..kak emi jgn risau sangat ye..kuku tu akan tumbuh balik,macam yg kak emi cek dlm internet,ambil mase sedikit nak tumbuh full..dan akan rupe seperti kuku asal..so jgn risau..
cuma kak emi kene jage jangan bagi kotor atau terkene jangkitan kuman..tersenyum wani bace entry kali ni,mesti kekmi rase guilty sgt,tapi sebenarnye,if bukan sbb kekmi potong kuku iman dan tersentak tertanggal pun,sooner or later if eczema iman di bahagian hujung jari/kuku berlarutan,mmg akan tertanggal kukunye..dan disebabkan kurang aliran darah ke situ tu yang iman tak rase sakit..
=)) so kekmi jgn risau2 tau!kirim salam iman..

Nana said...

Salam Emi. Ni kak Adi ni. :)
Jangan letak ubat sebarangan ya. Kalau risau sangat, pergi jumpa doktor. Takut juga kalau infection nanti. Insyallah, kuku akan tumbuh balik. Jangan risau sangat. Tapi Iman baiknya. Tabah dan sabar. :)

emilia said...

thnks wani..ptut pun drh xbyk sgt keluar tme tercbut tu..sjk kne ezema tu kuku iman nmpk xsiht mcm xkuat. ade ke sbb nutrisi/sbb imn ni mmg ssh nk mkn.syur buah ikn aym lg la xnk usik.bg vitmin pun xnk. cmne yer nk kulit n kuku siht.imn cuma kuatmminum ssu jer

emilia said...

terima ksih k.di..emi da gi klinik..dpt ubt tuk infection n losyen lembutkn kulit.so far nmpk da kering kwsan tu cuma kuku jer belum nmpk keluar..thnks ya

oren said...

hmm eczema ni banyak jenis nye kekmi,tp yang paling biase dikalangan kanak2 disebabkan 'contact eczema'- dsebabkan irritant,mungkin alah pade sabun,atau ape2 lotion yang mungkin tak serasi dgn kulit.
lagi satu mmg boleh disbabkan nutrisi,kurang immune badan..mungkin kekmi boleh tanye pade doc yg merawat(sbb lebih jelas simtom2 iman),kalau ade vitamin supplement utk kanak2..yang manis2...=)

♥LOVE2COOK♥ said...

OMG...hope he's okey now dear! :(

Anonymous said...

Kuku saya pun tercabut

Animated  Sparkly Love Heart