Wednesday, January 5, 2011

Cerita iman dan "adik"


Hari ni nak cerita sikit kisah iman dengan bakal adiknyer. Iman mmg suke main dengan adik. Tiap2 hari mesti nak cium perut ibu. kalau main lego dan mainan2 kretanya mesti akan bg 1 letak atas perut untuk adik. iman sayang sgt kat adiknya. selalu baca buku dengan adik. ibu...iman nak main ball dengan adik..ibu iman nak bca buku dengan adik..mcm2 anak ibu ni..harap bila adik da keluar nnti imn layan adik dengan baik la..bila time makan pun selalu tanye ..adik da makan..adik sihat2 x? memang sentiasa ingat kat adiknye. Kalau ibu tunduk, iman xnampak perut ibu mesti imn tanye..ibu....adik mane..risau betul die.hehe iman2.

"adik" pulak macam seakan2 faham jer..bile dgr suara abgnyer mmg aktif bergerak. macam xsabar nak join abgnyer main. adik tendang2 yer ibu..kadang2 bila usap2 perut ibu, iman akan tanye..ibu tangan adik kat mane..kaki adik kat mane...kepala adik kat mane..sini yer..sini yer..excited jer bile tgk iman. Harap adik membesar dengan sihat sempurna hendaknya.

Bile dalam kereta pulak iman kena duduk belakang..ibu xleh nak riba da..kalau x mudah muntah. Walaupun da masuk 8bulan. kdg2 kesian tgk iman 1org2 kat belakang..peluk ibu je dr belakang..bile ibu tnye: iman nk duduk depan ke same ibu?..xpela..nanti kena adik.. sian adik.terharu je bile dgr. sayanggg sgt kt iman ni. yela, perut pun da besar. xleh nak riba iman lame2 da.rase perut lebih besar banding iman dulu..walaupun badan xnampak berisi pun perut je yg membesar. agak xlarat da nak buat keje. payah je nk bgn bila da duduk tu.harap mudahla bersalin nnti. time iman dulu perut kecik jer..tp beratnyer cecah 3.6kg gak mse lahir. kali ni cmne la gaknyer..cuak rase..hrp dpt bersalin normal dan disenangkan.

Allhamdulillah kandungan dan nak masuk minggu ke 34 da. tinggal beberapa minggu je lagi. dah sedia ke?fuhh..mcm belum jer..cuak sgt rase. insyaallah ibu cuba sehabis baik. Perkembangan iman pulak dah semakin banyak kosa katanya..seronok bila dengar iman bercerita. kdg2 mcm xpercaye perkataan2 yg keluar dr mulutnyer. mcm org besar pun ade.betul2 peneman ibu, klo x ttu bosan ibu kat rumah. Ha! ade 1 peristiwa gak nak cite ttg iman..nnti emi cite next entry yer.. okey sampai sini jer. ibu sayang iman n adik sgt2..

7 comments:

norlin said...

iman tak sabar nak jumpa baby tu....jadi abang yang baik ya iman...
emy selamat bersalin nnati...moga dipermudahkan Allah selalu

emilia said...

aminn..thnks norli...byk nk bljr dr norli ni..

jaja said...

comelnye iman..pandai dia ek...sayang dia dgn adik...mmg geng la nt da kluar...mst dia byk tolong ibu dia nt jaga adik...da besa da bole di harap kan...xsabonye nk tgk adik iman

oren said...

wah kak emi,rase sekejap pulak dah nak masuk 36 weeks.. hehe tak sabarnyeeee iman nak dapat adik..i.allah same2 doakan kekmi dipermudahkan..=)

emilia said...

haja: hrpnyer la..moga iman rpt dgn adiknyer nnti n leh bertolk ansur.. miesya bila nk ade adik?hihi

wani:tula kejp jer mse berllu.hrp mudahlaa proses bersalin nti..mmg xsbr imn nii nk tggu adikyer keluar

ijan said...

Salam Emi,
Terharu kak ijan baca entri2 Emi ni.. harap2 nanti bila Iman dan adik dah besar, boleh baca apa yang Ibu tulis ni. Nanti diorang tahu betapa Ibu sayang kat diorang :)
Take care sweetie.

emilia said...

to kak.ijan:long time no see..hrp2nyer cmtula. mga blog ni leh jadi kenangan terindah buat kami sekeluarga..amin :)

Animated  Sparkly Love Heart