Yeah..pgi ni srpan bun cklat..sebab kan nk sgt mkn roti homemade ..haha srpan pun lewat. Kebetulan k.fida my resepi kuakan resepi ttg asas doh roti so try la..tp guna tpg gndum jer.. rse not bad cuma xtau la klo buat roti ke..donut ke..pau sambal ker..ape saje yg guna yis..pas penaik kan 2 klignda tu mesti doh melekat balik..MM KENAPA YA??? pastu knela tmbah tepung sendri lgi n uli smpai xmelekat..xpe2 nnti try lg n tnye dgn cikpuan2 PANG..hehe
resepi roti dr k.fida..tp buat separuh adunan jer..
Bahan-bahan
600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
120 g gula halus (1/2 cawan rata)
1 st rata garam
2 sb susu tepung (opt)
5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
1 biji telur
250 ml air
60 g mentega - lembut (2 sb penuh)
Cara-cara
- Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
- Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
- Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
- Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
- Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya
- Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
- Siap untuk dihidangkan, utk sarapan atau minum petang.
No comments:
Post a Comment