Saturday, February 28, 2009

Menu semalam & dessert hri ni..

Semalamnyer dinner masak ayam masak terayaki..jumpe resepi ni kt blog k.hana.. nmpak menyelerakan so try la..

TERAYAKI (masakan jepun)

Bahan-bahan:

5 potong dada ayam atau peha ayam
3 tbsp madu
4 tbsp kicap manis
1 tsp lada hitam di ketuk
1 tbsp sugar
3 inci halia, diparut
3 biji bawang putih, diparut
1 tsp garam halus


Cara-cara :

1. Gaul semua bahan dan perap lebihkurang sejam di dalam petisejuk.
2. Panaskan non-stick pan dan panggang. Tutup kuali, sesekali buka dan terbalikkan ayam.
3. Siramkan lebihan kuah perapan dan balik-balikkan ayam sehingga masak dan kuah menjadi likat.
4. Hidangkan bersama nasi panas.

Plan harini nak wt kek coklat sempena esok n lusa adik ipar n mkayah mertua ku akan dtg..hehe.. time nk strt wt kek jer..alamak susu pekat abissSs daa..so godeK punyer godekK..jumpela resepi fendi my resepi ni..yg xguna susu pekat so try la..cuak gak mula2 nmpak adunan cairr jer.
Kek coklat

Bahan-bahan ( saiz 20 cm )

2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang

Bahan A

1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

Bahan B

2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
==============================
** Topping **
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

Tarra..


Yg ni pulak muffin kopi yg di decorate bersama coklat n strwberry. dapat la jdi hidangan minum petang bersama mkayah mertua ku..


Wednesday, February 25, 2009

Mmmmmm..

BOSAN

MALAS

BAD MOOD

TENSION

Monday, February 23, 2009

lauk hari ni dan masakan minggu lepas

hrini msk 2 lauk..ringkas jer..tp mkn bertambh2 gak..sayur campur dgn daging msk kunyit



Cheese cake ni buat minggu lepas..1st timela kononnyer nk wt cis kek..sempena 1 1/2year our weeding..hehe TAPI... xjadi..mslhnyer pada meringue.. pukul xcukup power..ptut guna mixer tp sbb xde, guna kudrat tgn jela..bile test nak terbalikkan meringue tu msih meleleh.. ptut xkan meleleh akan lekat jer..mmm sebab da xlrt nk memukul trusjela.. cmpur bhn lain n bkr..nahh..cheese cake ku menjadi bingkaaA Cis..huhu~~ filling ngan yogurt strwbry n nuttela cokelat abis la "cis cake" ituw..

Ni pulak dessert di petang hri xingt buat bile..2mgu lps kot..sedap gak campur jgung dlm pengat pisangSotong percik...mmg mengancam lauk ni werr..

Popia ayam yg da buat beberapa kali da..msih xpuas2 lgi..nyum2.

Saturday, February 21, 2009

Bun Cokelat pulak..


Yeah..pgi ni srpan bun cklat..sebab kan nk sgt mkn roti homemade ..haha srpan pun lewat. Kebetulan k.fida my resepi kuakan resepi ttg asas doh roti so try la..tp guna tpg gndum jer.. rse not bad cuma xtau la klo buat roti ke..donut ke..pau sambal ker..ape saje yg guna yis..pas penaik kan 2 klignda tu mesti doh melekat balik..MM KENAPA YA??? pastu knela tmbah tepung sendri lgi n uli smpai xmelekat..xpe2 nnti try lg n tnye dgn cikpuan2 PANG..hehe

resepi roti dr k.fida..tp buat separuh adunan jer..

Bahan-bahan

600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
120 g gula halus (1/2 cawan rata)
1 st rata garam
2 sb susu tepung (opt)
5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
1 biji telur
250 ml air
60 g mentega - lembut (2 sb penuh)


Cara-cara
  1. Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
  2. Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
  3. Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
  4. Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
  5. Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya
  6. Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
  7. Siap untuk dihidangkan, utk sarapan atau minum petang.

Friday, February 20, 2009

Mee Kari kawW!

Buat untuk dinner semalam. Tengok mee ade, kt my resepi pulak ade resepi bru mee kari tu yg terus try tu..mg ade rse kelainan mem kari ni..lgi2 bile msukkan kerisik tu. Letak daging,sayur sawi dan tauhu..klo ade kerang ttu tambah sedap..yg ni pun abis 3bungkus mee mkn dgn B..lebih kari sikit tu B mkn pulak dgn rti canai..walllaa~~

Ni resepi asal..dr k.hana myresepi.

Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )

mee kuning - celur sekejap
300g potongan ayam/daging/tetel
200g udang segar
*1-1/2 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*2 atau lebih tangkai lada merah - leh juga gune cili kering
* 1 inci halia
* 1 inci lengkuas
rempah tumis 4 sekawan
2 sudu besar pes kari daging
1 batang serai - ketuk
1 tangkai daun kari
2 sudu besar kerisik
1-2 ketul kiub ayam
1-2 keping asam gelugur
santan pekat
air
fish ball/fish cake
tauhu pok
kerang rebus - jika ada
garam, perisa/gula (jika suka)
>>Bahan-bahan sampingan<<>

Cara-cara

  1. Blend bahan yang bertanda *.

  2. Tumis bahan2 tersebut dan juga bhn2 rempah tumis hingga naik minyak. Masukkan ayam/daging/tetel dan juga air. rebus hingga empuk.

  3. Masukkan pes kari daging, serai, daun kari, kiub ayam,asam gelugur dan juga santan. didihkan sebentar.

  4. Masukkan pula udang, kerang, fish ball, tauhu pok,kerisik,garam dan juga perisa/gula jika suka. Didihkan lagi sekali. tutup api. Hidangkan mee bersama sambal.

sumber http://www.myresipi.com/top/detail/7175

Thursday, February 19, 2009

Coffee jelly

Teringin nk mkn puding tu yg try wat coffee jelly ni tp guna agar2..gelatin ssh nk cri sini..so dpt la layann dessert dipetang hri..





Resepi asal dr k.yani my resepi..tp ni da di edit guna bhn yg ade..

Bahan-bahan ( 2 orang )

Coffee Jelly
2 sudu besar gula
5g agar2 dimasak dengan 1 1/2 cwn air
2 sudu besar instant coffee


Milk jelly
1 cawan susu segar
1 sudu besar gula
sedikit esen vanila
4g agar2 masak dengan air


Cara-cara
  • Coffee Jelly:- Masukkan coffee, gula dan air ke dalam periuk. Panaskan sehingga mendidih.
  • Padamkan api dan tuang ke dalam bekas yang sesuai. Sejukkan sehingga hampir keras. Lepas tu bolehlah sediakan milk jelly.
  • Milk Jelly:- Masukkan susu, gula dan esen vanila ke dalam periuk. Panaskan dengan api perlahan sehingga mendidih.
  • Padamkan api. Kacau biarkan haba keluar. Lepas tu bolehlah tuang ke atas coffee jelly tadi.

Wednesday, February 18, 2009

biskut Oh biskut..

lme xbuat biskut..so plan wt biskut utk mkn kunyah2 di petang hri ..da lme da balang merah tu kosong..biskut time raye dlu biskut kacang tu ade lagi xtermakan..cococrunch tu pun ade lgi xtermakan...tu pun da nk memau da. boleh la guna tuk wt biskut..ni la biskutnyer..dpt la 21/2 balang..b bwk 1balang gi lab tuk mkn smbil wt kje.. Ni la resepi yg di reka sendri..rsenyer mmm mmg sedap n ranggup.



BISKUT KOKO BERKACANG

Bahan-bahan ( 2balang -bergantung pada saiz )

1cwn butter
2cwn tepung
1cwn gula perang
2gengam cococrunch- blender halus
1sk baking soda
1sk baking powder
1cwn kacang/badam yg ditumbuk
1biji telur
1/2sk garam
1sb koko
1sk esen vanila
sedikit choc chip..xde pun xpe


Cara-cara

  • Pukul butter bersama gula hingga kembang, kemudian masukan telur dan esen vanila. Kacau lagi.

  • Masukkan tepung,cococrunch,garam, baking soda,baking powder. Gaul sekata.

  • Masukkan pula choc chip dan kacang.

  • Sudukan adunan ke atas dulang pembakar dan bakar 180c selama 20-30 minit.

  • Sejukkan sebelum disimpan dalam balang dan sedia untuk dimakan.




rich choco pudding

14hb.02.2009

lme da xupdate blog bhgian resepi..byk gk la da buat cume xsmpt je nk upload gmbr n resepi lg..pudding ni mmg da lme nk wt tp asyik xcukup bhn jer..tp sbb da xsbr sgt nk try so guna la tepung gndum gnti tepung jagung tu..cuma kurang kn kuantiti jer..acuan yg ni pun xpernah guna lagi..leh la cuba.perghh bile mkn mmg sedap...rse kemewahan cokelat nyer..


Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana besar )

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Cara-cara
  • Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  • Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  • Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
  • Basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.

sumber*http://www.myresipi.com/top/detail/1071



putih tu susu cair..buat bentuk LOVE..:)


brg dr msia da smpii..yuhooOO

13/2/2009...yuhooo brg dr msia da smpi..mmaabh anta brg guna pos.1st time guna pos..mula2 cuak gk brg xsmpi2..mmg klo ikut kan 1bulan bru sampi so kire2 15hb la..alhamdulillah awal 2hri smpai.. semua selamat kecuali ade 1serbuk koko tu bertabur sikit dlm kotak sbb bekasnyer pecah..tp dapat diselamat kn..antara brg2 yg tu ..
  • kicap kipas udang( selera 1st2 dpt tu mkn nsi lauk kicap bertambah2 jer haha..lme xmkn kicap ni ooOO)
  • santan 50 paket
  • milo 2kg
  • koko 10bekas
  • kopi 2 paket besar
  • tepung pulut
  • cili kering, ikan bilis, sardin
  • rempah kari, rempah sup, perencah tomyam
  • pil

Monday, February 9, 2009

BOSAN PUNYE PASAL..

Disebabkan bosan punye pasal..1hb Feb..ahad lepas kluar la jln2..konon nk gi kedai 100yen..jalan kaki..bawak iman.pK2 sejuk ni xyah pki stroler la..dukung je iman..Boleh peluk iman klo sjuk... Hahaha..pastu jln punye jln bru tau jauh xjauhnyer kedai tu..slu naik kete ni jln kki rse betul jauhnyer..singgah kedai 24JAM kjp bru gi 100yen..dgn sejuk gilernyer..brg beli sikit je>> AMPUNN xbuat lg



NI LAA BRG2 YG DAPAT DIBELI


Friday, February 6, 2009

new bread maker!!


ni die bread maker bru dr B. Siap ade model iklan tu hhihihi....boleh la buat mcm2 pasni xyah letih2 uli guna tgn lg..donut,roti,karipap etc..cume rjin xrjin je arr..
Animated  Sparkly Love Heart