Tuesday, October 12, 2010

Cucur udang geragau

Hari ni buat cucur udang geragau basah ni tuk brakfast. first time beli udang geragau basah ni seminggu lepas. Tengah musim gaknya, banyak orang jual udang geragau fresh ni kat tepi2 jalan area melaka ni. So bile tgkresepi dr cikmat gebu aka CMG kat umah k.nor tempoh hari terase nak ngetest..klo tak bile lagi udang ni nak dimasak. hasilnya mmg sedap.. so mintak izin CnP resepi ye sifu CMG dan k.nor. emi buat stail k.nor ni.. cuma xletak kentang dan cili-cilian je..

BAHAN-BAHANNYA :

70 g udang geragau kering (kalau yang segar, guna 150 g)-emi guna yg segar
1 biji bawang besar, didadu
1 biji kentang, didadu kecil2
1 biji cili hijau hiris halus
1 biji cili merah, hiris halus
3 tangkai daun sup, hiris
3/4 camca teh garam
1 camca teh baking powder ~ k.nor gantikan dgn 1 sk yis- emi pun
2 cawan tepung gandum
1 3/4 - 2 cawan air suam (kurang lebih)
Sos cili, sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Udang geragau direndam, cedok udang yang timbul dan asingkan dalam bekas lain, rendam lagi sekali dengan air yang baru. Ini kerana udang geragau kering dikhuatiri mengandungi pasir2 halus, jadi bila rendam pasir dia jatuh ke bawah, kalau guna yang segar, buang kotoran, cuci dan toskan.
2. Dalam satu bekas, masukkan udang geragau tadi (toskan dahulu), bawang besar, cili hijau/merah, daun sup, kentang, kentang dan garam. Gaul rata.
Masukkan tepung dan baking powder, kacau rata dan tuang air suam tadi sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang sempurna (tidak terlalu cair), kiranya boleh di"jemput" dengan tangan untuk dibuat cekodok.
3. Goreng dalam minyak sederhana panas dengan kaedah mencedok dengan sudu atau men"jemput" dengan tangan, pastikan anda basahkan hujung jari sebelum men"jemput" adunan tadi. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan letak atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili


2 comments:

ijayuji said...

Salam emi! alaaaaaaaaa jeles akak! mana nak carik udang geragau ni eak kat sini? sume udang besor2 jerrrrr! tp byk pulak yg jenis kering yg basah ni payah jumpa.. sedapnyer! buat minum petang best ni emi :D

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Emi, hru doing???

Sedapnye cucur udang tuh! Love terasa lapar pulak! :D

Thanks for wishing Love ya! ;)

Animated  Sparkly Love Heart