Thursday, June 13, 2013

Takoyaki

Salam dan selamat pagi buat semua.. Ujung minggu2 ni plan buat takoyaki utk minum ptg. Iman dah lma request. Setiap kali pegi jusco ni menu waji yg kena beli di samping sushi. Okey buat untuk satu adunan saja dpt dlm 35 ketul kalau tak silap. Sebelum ni ade gak buat..resepi leh tgk kat SINI atau SINI. Resepi ni lain sikit ni utk rujukan bersama..


Bahan-bahan#

  • 225g tepung takoyaki - emi guna tepung gandum tambah sedikit serbuk udon/dashi
  • 2 biji telur size M
  • 550-600ml air
  • minyak utk melengser acuan.
Bahan Isi
  • tako@sotong - boleh juga guna  udang dipotong kecil2
  • keropok tempura @ kubis - dicincang halus
  • negi@daun bwg- xletak
Bahan Topping
  • mayonis
  • sos takoyaki - @kicap manis+sos tiram @ Wochestershire Sos Lea & Perrin
  • ikan parut @ katsuobushi,@ fish flakes
  • nori halus-xletak
Cara-cara
  • Blendkan bahan-bahan #, Elakkan dari berketul.
  • Panaskan acuan takoyaki dan lenserkan dengan sedikit  minyak.
  • Tuang adunan tepung ke dalam acuan separuh sahaja.
  • Letakkan bahan2 isi.
  • Tuang lagi adunan tepung menutupi semua takoyaki tuh melimpah2 pun xpe.
  • Kemas dan balik2kan menggunakan lidi sehingga jadi bulat dan cantik.
  • Masak hingga masak dan angkat.
  • Picitkan sos takoyaki dan mayonis. 
  • Taburkan  fish flakes dan nori.
  • Sedia untuk di hidang. Sedap dimakan panas2.


No comments: