Bahan-bahan#
- 225g tepung takoyaki - emi guna tepung gandum tambah sedikit serbuk udon/dashi
- 2 biji telur size M
- 550-600ml air
- minyak utk melengser acuan.
- tako@sotong - boleh juga guna udang dipotong kecil2
- keropok tempura @ kubis - dicincang halus
- negi@daun bwg- xletak
- mayonis
- sos takoyaki - @kicap manis+sos tiram @ Wochestershire Sos Lea & Perrin
- ikan parut @ katsuobushi,@ fish flakes
- nori halus-xletak
- Blendkan bahan-bahan #, Elakkan dari berketul.
- Panaskan acuan takoyaki dan lenserkan dengan sedikit minyak.
- Tuang adunan tepung ke dalam acuan separuh sahaja.
- Letakkan bahan2 isi.
- Tuang lagi adunan tepung menutupi semua takoyaki tuh melimpah2 pun xpe.
- Kemas dan balik2kan menggunakan lidi sehingga jadi bulat dan cantik.
- Masak hingga masak dan angkat.
- Picitkan sos takoyaki dan mayonis.
- Taburkan fish flakes dan nori.
- Sedia untuk di hidang. Sedap dimakan panas2.
No comments:
Post a Comment