Bahan-Bahanye
3 biji Telur
60 gram gula
50 ml susu segar
40 ml minyak masak
60 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking pawder
1 paket maxim matcha mix ( emi gnti dgn 1sb serbuk matcha)
sedikit pewarna hijau
Caranya
1. Ayak tepung gandum dan baking powder, kemudian asingkan putih dan kuning telur.
2. Pukul putih telur hingga betul-betul kembang, kemudian masukkan setengah kuantiti gula dan pukul lagi hingga menjadi kental ( meringue).
3. Selepas itu, pukul kuning telur dan baki gula hingga kembang (putih), kemudian tuang dalam adunan meringue tadi dan kacau perlahan menggunakan spatula, masukkan pula maxim matcha, sedikit pewarna hijau dan tepung sedikit demi sedikit, selepas itu masukkan pula susu, kacau sebati. ( kaedah kaup balik ye)
4. Akhir sekali masukkan pula minyak masak dan tuang adunan dalam acuan chiffon yang ade lubang tengah tu, bakar pada suhu 160 darjah selama 30-35 minit, setelah dibakar sejukkan dan terbalikkan di atas gelas kaca, baru keluarkan pada acuan. Selamat Mencuba.
Caranya
1. Ayak tepung gandum dan baking powder, kemudian asingkan putih dan kuning telur.
2. Pukul putih telur hingga betul-betul kembang, kemudian masukkan setengah kuantiti gula dan pukul lagi hingga menjadi kental ( meringue).
3. Selepas itu, pukul kuning telur dan baki gula hingga kembang (putih), kemudian tuang dalam adunan meringue tadi dan kacau perlahan menggunakan spatula, masukkan pula maxim matcha, sedikit pewarna hijau dan tepung sedikit demi sedikit, selepas itu masukkan pula susu, kacau sebati. ( kaedah kaup balik ye)
4. Akhir sekali masukkan pula minyak masak dan tuang adunan dalam acuan chiffon yang ade lubang tengah tu, bakar pada suhu 160 darjah selama 30-35 minit, setelah dibakar sejukkan dan terbalikkan di atas gelas kaca, baru keluarkan pada acuan. Selamat Mencuba.
2 comments:
well...sekurang2nya emi rajin gak nak mencuba. yg penting sedap!!
hihi mlu gk nk publish gmbr chiffon ni td..tp pk lain kli buat lbh bk:)
Post a Comment