Friday, August 20, 2010

Small Pancake

Salam di 10 Ramdhan..kjp je kan habis da 1/3 Ramadhan. Moga dipermudahkan kita meneruskan ibadah hingga ke akhirnya. hrni cuti masak..ade mjlis iftar kat Uni hb. okey ni saje nk letak resepi pancake yg sllu emi buat untuk iman. cuma kali ni emi buat versi kecik tuk mudah iman makan. resepi ni mmg emi sllu buat cuma xletak2 kat blog sllu rujuk blog ros je balik bile nk buat. ni nk mintak izin CnP yer ros..psst..ros..lame nyer sunyi sepi..bz dgn ank2 yer..

Homemade Pancake Mix

Bahan-Bahannya (emi buat 1/2 je dpt 10 biji pancake yg kecil)
100 gram tepung gandum
2 sudu makan gula
2 sudu kecil baking powder
1 biji telur
125ml susu segar
1 sudu makan butter yang telah dicairkan dan disejukkan sebentar ( tadi guna marjerin je)
Caranya-

1. Satukan tepung, baking powder dan gula, kemudian masukkan susu sedikit demi sedikit, kemudian masukkan telur dan kacau rata, akhir sekali masukkan marjerin yg telah dicairkan tadi.

2.Panaskan kuali non-stick , sapukan sedikit majerin dan curahkan satu senduk (emi guna 1sudu besar) adunan tadi, apabila dah naik gelembung sikit baru terbalikkan, bila keperangan angkat dan hidangkan. Selamat Mencuba.

suke iman, mkn pun banyak.


6 comments:

ain said...

sekali je akak buat sendiri pancake ni, pas tu guna readymade je. sonang.hehe

huhahuhadooo said...

emi kat jepun lagi? nak mintak tlg boleh?

anie,Nagoya said...

aduh!!!!...suka tul Iman dpt mkn pancake...suka tgk muka bdk time mkn....

emi said...

Salam kenal emi... lama dah jumpa nama "sakura-emi" ni kat myresepi... we share the same name... hehehe... ni baru terjebak dlm blogger... jemput singgah ye...

kak ijan said...

Salam Emi...amboi Iman senyum sampai telinga dapat makan pancake ye..mintak auntie dua ketul ye :)

emilia said...

to k.ain..ni time xterduga nak buat ni kak..

to hapiz..da blik msia la da 4bln lbih da

to anie..hihi ssh nk mkn iman ni bile die mkn tu yg rse puas

to emi salam kenal dan salam berblog buat emi

to k.ijan..iman share dhn mikael yer

Animated  Sparkly Love Heart