Bahan-bahannya
200gram hati ayam
1/2 paket kacang buncis ( boleh ganti dengan kacang panjang)
Sedikit hirisan kobis-emi xletak
1/4 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 inci halia
4 biji cili padi ( emi letak 5biji)
garam
sedikit serbuk kunyit.
Cara-caranya
1. Rebus dahulu hati ayam bersama 1 keping asam gelugor dan 1 sudu kecil garam, tapi jangan lama sangat rebus tu, agak-agak lah hati tu dah separuh masak, angkat dan toskan. emi goreng pastu.
2. Kemudian tumbuk halus bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi hingga hancur, kalau nak cincang halus pun boleh.
3. Hiris serong kacang buncis dan hati ayam dipotong 2 atau 3 bahagian kecil , panaskan minyak dan tumis bahan yang telah ditumbuk tadi, hingga agak garing, masukkan serbuk kunyit dah hati ayam. Kacau sebati.
4. Jika terlalu kering masukkan suku cawan air, akhir sekali masukkan kacang buncis dan hirisan kobis, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam. Bila kacang buncis dan kobis agak layu, tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.
1 comment:
salam emi. lama akak tak singgah sini. hopefully emi sihat2 je. akak pun suka buncis ngan hati ayam ni. tp jrg sgt la dpt mkn sbb yg lain2 tak suka hati ayam.
Post a Comment