Thursday, March 11, 2010

Bun Blueberry

Salam kembali..yea..berjaya juga meroti hrni..setelah tepis segala virus2 kemalasan dan virus2 kesibukkan dpt gak makan homemade roti hrni. byk da msuk list mne nak buat dulu rti ni..tp tangguh punye tangguh dan belek punye belek akhirnyer Resepi Bun Blueberry ros ni yg menawan kalbu rase nk try..kebetulan cheese powder tu ade lagi sejak berkurun beli just guna tuk makan dgn speegeti jer..nak bgtau ni..walaupun ghupe roti emi ni xcntik tp roti ni lembut..lembut n gebu..betull ni..cuma emi gnti bread improver tu dgn water roux sbb stok da abis laa..hrp ros xmarah yer..mm mungkin ni kali terakhirla buat roti guna BM ni kat Jepun pasni smbg lak kt msia yer..insyaAllah..okey ni emi salin resepi dr JMC ros..tenkiu very much ros...wah xlame lagi mkin terkenal la yer bukan je dikalangan blogger tp majalah n rakyat jelata ye :)

Bahan-bahanya
180gram tepung roti
50 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu marjerin
130 ml susu segar
1 1/2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread impover -emi ganti dgn 1sb water roux

1 sudu kecil bread softner -xletak
2 sudu besar parmesan cheese ( boleh ganti dengan 1 sudu besar susu tepung)
Cara-caranya

1. Masukkan semua bahan di dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada jari. Kalau ade Breadmaker tekan Dough dan On dan tunggu sampai siap.
2.Langkah seterusnya jika uli tangan, kemudian masukkan dalam plastik bersih dan ramas-ramas doh selama 5-10 minit, keluarkan dan uli lagi beberapa minit di dalam mangkuk adunan. Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda.
3. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh untk keluarkan angin, bahagi doh pada 9 bahagian kecil dan letakkan di dalam acuan petak 18cm. biarkan doh naik sehingga dua kali ganda lebih kurang selama 40 minit atau 1 jam.
4. Gliss pemukaan roti dengan 1 sudu kecil susu+ beberapa titik madu, kemudian paipkan jem blueberry diatas bun, bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit.
5. Apabila baki pembakaran tinggal 10 minit, tutup permukaan roti dengan alumunium foil, bagi mengelakkan permukaan roti terlalu perang, tutup pintu oven dan biarkan proses pembakaran selesai, setelah masak sejukkan atas redai dan amat sesuai dijadikan sarapan atau menu minum petang, selamat mencuba.


sebelum dibakar..

Jemput makan..

4 comments:

kak ijan said...

Salam Emi,
lama tak sempat jenguk Emi ni.. hopefully semua sihat ye...
Cantik je roti blueberry Emi tue... terliur mak.hehe

ain said...

bestnya blueberry bun emi tu!!!!

jaja said...

emi da bz packing brg pun sempat lg meroti...besnyer..da rupa cm roti yg jual di kedai2..tp yg emi bt nmpk lg sedap.....

emilia said...

to k.ijan..hihi sibuk berjln n melayan mk yer..xpe2..mesti syokkn

to k.ain..best2..harum semerbak je bile mkn

to haja..hihi dah gian meroti haja..guna khidmat BM ni sehabis baik sebelum msuk kotak.jgn da msuk kotak gi kuakan blik da hihi

Animated  Sparkly Love Heart