Friday, March 5, 2010

Nugget Ayam Taufu


Salam semua dihari jumaat yg penuh mulia..hrni buat projek nugget ayam taufu ni memandangkan stok ayam, tofu, telur dan bhn2 nyer semua ada. Stok ni pun kne habiskan b4 balik msia so plan buat nugget sbb da lme sgt tgguh nak buat xbuat2 gak..resepi ikut drpa blog jintan manis ros..ros pulak amik dr rncgan tv masakan jepun. letih gak la buat potong kecik2 n blend smpai naik hanggit blenderku itew kena kerah tenaga hehe..tp puas hti la, byk gak dpt dlm 77 ketul leh la buat stok pasni. lgi pun mg suke ratah nugget ni dgn sos cili n mayonis..pas siap2 projek menugget ni terus gi jalan2 ke Koen, saje nk tgk pemandangan ape yg ada waktu skrg ni..nnti emi update cite n gmbr tu kat post seterusnyer yer..jom tgk dulu resepi nugget ayam tofu ni..mintak izin CnP ye Ros..thnks

Bahan-bahan
4 keping daging ayam boneless ( boleh guna bahagian dada atau peha)
2 cawan serbuk roti ( breadcrumbs) ros guna jenis soft breadcrumbs
1/2 biji telur -emi guna 1biji kecil
150 gram taufu ( 1 bekas petak mini taufu) - di Malaysia buleh guna tauhu yang warna putih tu
sedikit garam
lada sulah
2 sudu kecil baking powder ( ni ros saje tambah)
*Untuk Coating*
2 biji telur yang dipukul sedikit menggunakan garpu -emi guna 3 biji telur saiz kecil
3 cawan breadcrumbs

Cara-Caranya

1. Buang kulit pada isi ayam dan potong kecil-kecil, blender isi ayam hingga hancur. Nak guna food processer pun boleh, kalau guna blender tu jangan masukkan isi ayam tu sekali gus ye, masuk sikit-sikit kasi betul-betul hancur.
2. Kemudian masukkan isi ayam yang telah diblender tadi di dalam bekas dan masukkan taufu, baking powder, lada sulah, dan garam, gaul sebati hingga taufu hancur.
3. Kemudian masukkan serbuk roti dan telur, gaul lagi. Selepas itu bentukkan nuggeta ayam mengikut citarasa masing-masing, bentukkan lah bulat ke, lonjong ke bentuk love ke, ikut kerajinan lah, semalam ros buat bentuk bulat je.
4. Apabila telah dibentukkan bulat-bulat, leperkan sedikit dan celupkan dengan telur dan salut semula dengan serbuk roti, kalau nak coating tu lebih tebal ulang langkah tadi sekali lagi. Boleh terus di goreng atau di simpan di dalam tempat sejuk beku. Selamat Mencuba.


nugget yg siap dicoating sebelum dipacking tuk difrozenkan..


siap masuk plastik..


goreng sikit cicah mayonis n cili sos..nyum2x

2 comments:

cikbedahlaser said...

uiyooo cam best...nk test..nk test...

emilia said...

try la buat gerenti mkn dgn puasnyer hihi..ratah2 gitu jer..lebih sekilo tu dpt..nk try buat 1/2 dulu pun ok

Animated  Sparkly Love Heart