Friday, August 7, 2009

Mabodoufu

Betul ke ejaanyer tu ekk..xpasti ler..mknan ni masakan jepun. Buat tuk lunch td. Selalu gk nmpk kt tv n psraya jual yg instant nyer. Pernh gk mkn skli kt rumh org msia sini. harini try buat sndri. Resepi mintk hb tgk2kn kt cookpad tu..leh klik sini Mabodoufu. Tp yg emi buat versi sendri..tukar2 ape yg ptut.. jom tgk

Bahan-bahan

1gengam dgg cincang
1paket kecil tauhu
3ulas bwg putih
1/4labu bwg merah
2sb sos tiram (penganti kicap jepun)
1sb sos bijan (boleh gk guna minyak bijan)
1sb cili boh
1gelas air
1sb tepung jagung
garam
daun bawang

Cara-cara
  • Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Masukkan cili boh masak hingga garing.
  • Kemudian diikuti dgn daging cincang dan air. Bila mendidih masukkan sos bijan dan sos tiram.
  • Masukkan taufu dan masak seketika.Tambahkan garam secukup rasa dan pekatkan dgn bancuhan tepung jagung. Sedia tuk dihidangkan, taburkan daun bwg sebagai penyedap.

2 comments:

Anonymous said...

Nie mcm sup tofu ye emi??? menarik je posing dlm bekas tu.... :)

emilia said...

ngeh2x..ala bekas murah2 je tu k.ijan..lebih kurg kot sup tofu cumaanyer pekat..