Tuesday, August 11, 2009

Rojak Tepung

Pagi td dok survey2 dapur2 umh org..pk2 n bfst ape pgi ni..last2 buat rojak tepung yg k.hana bg nama tu hihi..mmg suke rojak2 ni xkisahla tepung je pun. Tapi emi tmbh akseseri tmbhn ayam, timun dan telur rebus. Kejap je licin kami ber2 mkn..huhu Selalu buat tepung tu guna bking powder kli ni guna yis mcm k.hana buat..sedap rse cm roti jer..dan try gk kuahnyer letak biskut..best2.leh simpan & guna pki resepi ni. Cuma emi kurangkn sikit kuantitinyer ikut rase sbb mkn pun 2org jer. Mintak izin copy ye k.hana yg bk hati..:)

Bahan-bahan
UTK KUAH
10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
40g kacang tanah - goreng n blend
40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)*
segenggam udang kering*
sebiji bawang besar*
5 biji bwg merah*
3 ulas bwg putih
gula melaka
air secukupnyer - dlm 6-7cwn
garam
gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
2 cwn tepung gandum
1sb rata yis
3 sudu gula
garam
air
pewarna kuning - optional
myk utk deep fry

BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!timun - hiristauhu - goreng n hiristempe goreng - hirissengkuang - hirissalad lettuce - hiriskangkung celur (optional)taugeh celur (jika suka)telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayammee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee

Cara-cara
  • UTK KUAH-Basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
    masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
    perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)

No comments: