Bahan-bahan
1/2 bungkus taugeh yang dibuang ekornye
1/3 biji timun dipotong anak mancis-emi xletak
1/4 biji bawang besar, dihiris nipis
4 biji cili padi
2 sudu besar kerisik
1 sudu kecil perahan lemon-emi guna limau nipis
sedikit gula
sedikit garam
( kalau nak letak belacan pun buleh)-emi letak
Cara-cara
- Taugeh tu klu nak celur kejap je dua tiga saat, kemudian toskan airnya. Ketepikan dulu.
- Tumbuk udang kering dan cili padi, masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ke dalam bekas yang mengandungi taugeh, timun dan bawang. Gaul rata.
- Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik rata dan tidak berketul.
- Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula. Sedia untuk dimakan dgn nasi panas.
3 comments:
menarik2...dah lama xbuat nih...;)
Emi kalau letak kerang rebus lagi ump...kalau tak pun letak perut lembu...perut tuala...kalau jawa kata babat...sedap...hingga menjilat bibir!
to chena..ni rentetan dr mkn kerabu umah k.ina hrtu ni hehe..sedap tul nsi kerabu k.ina..tq
to k.wati betul tu,klo ade kerang dah tambah da..tp,emi kureng sikit mkn babat ni
Post a Comment