Thursday, October 29, 2009

Puding Karemel tanpa telur

Salam bersua kmbali..ok..ni entry terakhir tuk hrni yer..menu penutup adalah dessert yg dah lme nk buat. Tgk ramai yg dah try lps satu dapur ke satu dapur buat. Hari ni giliran emi pulak..ketinggalan pun xpelaa..Suke puding ni sbb xde bau hanyir telur kjp je dah nk licin..suke2x..lain kli boleh buat lagi..mulut ni asyik nk mkn manis2 jerr..ok..resepi ni asal dr my resepi tapi ni emi intai2 dapur kak e-na. Lain kli boleh try yg puding karemel lapis cklt pulk..ok ni resepi nya..Ni resepi emi dah edit tuk buat adunan sikit jer..
Bahan-bahan
Bahan A
2sb gula+1sb madu
4sb air panas
Bahan B
5-6gm agar-agar serbuk
600ml air
70gm gula
Bahan C
200ml susu segar
1 1/2 sb tepung kastard
1sk esen vanila
Cara-cara
  • Masak gula hangus (bahan A) hingga pekat dan perang guna api kecil. Jgn lama sgt nnti pahit. Tuang dalam acuan.
  • Dalam periuk msk bahan B hingga agar2 dan gula larut. Kemudian masukkan bahan C. Kacau hingga larut dan pekat (lbih kurang 3minit).
  • Tapis dan tuang ke dlm acuan yg berisi gula hangus tadi. Jika agar2 dan gula msk sempurna ia xnk bercampur dgn gula hangus tadi.
  • Sejukkan dan sedap dimkn sejuk2..

1 comment:

Watierman said...

yummy...sedap tu emi!

Animated  Sparkly Love Heart