Bahan-Bahan (emi kurangkan sukatan ikut kuantiti ayam)
1 ekor ayam dicuci bersih dan di potong
sedikit kunyit untuk mengorengkan ayam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
garam secukup rasa
200 ml santan
3 biji bawang besar di kisar (mengikut saiz pada bawang)
4 ulas bawang putih di kisar
6 cm halia di kisar
4 batang serai di kisar
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari
garam secukup nya
sedikit gula (tak letak)
2 helai daun kunyit
1 keping asam gelugur
Minyak masak untuk menumis
Cara-Cara
- Ayam digaulkan bersama kunyit, garam dan goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak masak. Tumis bahan-bahan yang di kisar bersama rempah kari dan cili kisar hingga naik bau nya.
- Masukkan santan, garam, asam keping dan juga ayam.
- Kacau rata dan biarkan kuah menjadi pekat. Akhir sekali masukkan buah tomato jika suka. (terlupa pulak nak masuk )
2 comments:
akak pun sama malas tahap terlampau. ikan atau ayam asik kuar masuk fridge je. masak nya tak gak.hehe
Salam emi! dtg malam2 niii nak bwk balik ayam berempah tu, dah semalamn lg sedap! :D ada lg tak? ehehe
Post a Comment