Thursday, May 20, 2010

Sotong Mentega Rangup

Salam bersiaran..salah satu sajian juadah untuk hari ni. Ternampak kat umah k.hana tdi kebetulan mmg ade beli sotun mlm td so trus siap2kan bahan. xyah nk funing2 kepala pk nk masak ape. okey, tuan punye resepi ialah dr cik Mat ni copy dr umah kak Hana Kanazawa terima kasih ye buat penyumbang2 resepi..

Bahan-bahan
500 g sotong
1 pack tepung gorengan berperisa
1 putih telur, dipukul sedikit
1 1/2 camca besar mentega
1 ulas bawang putih
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya

Cara-cara

  • Sotong dicuci bersih, buang kotoran dan potong sederhana besar. Kukus sotong tadi 4 - 5 minit. Sejukkan, kemudian lap kering2 dengan paper towel. Ketepikan.
  • Gaul sotong tadi dengan putih telur rata, kemudian taburkan tepung gorengan berperisa dan golek2 kan sotong tadi sehingga semua bersalut rata dengan tepung.Goreng terendam dalam minyak sederhana panas hingga sotong kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel.
  • Dalam kuali yang bersih, cairkan mentega dengan api perlahan dan biar hingga mentega keperangan, masukkan bawang putih dan goreng hingga peerang, masukkan sotong dan gaul rata. Matikan api dan angkat sotong tadi, toskan atas paper towel.

4 comments:

ain said...

semlm lepas je nmpak kat umah hana sotong rangup ni, ptgnya terus pi mkn sotong goreng tepung kat kedai. nak buat, lum rajin layi.hihi

emilia said...

hihi..xpe2..skli skla merase org msk kt kedai pun bgs gk kn

ijayuji said...

Semalam nyer diner akak buat sotong ni tp akak g guna tepung serbaguna perasa lada hitam nona, haaaa..masing2 huhahuhahuha pedassssss!!! semalamnyer lauk diner sume lada hitam! hihihi.. nanti nak buat lg tp guna plain jer tuk tepung tu :D

emilia said...

hehe kepanasan la 1 umah yer mkn lada hitam hehe..emi pulak xletak lada hitam mls nk tumbuk hihi

Animated  Sparkly Love Heart