Tuesday, May 25, 2010

Roti Saj & Kari Ayam

Salam semua..roti ni buat minggu lepas..dah ramai yg da buat. mmg best roti ni nk buat pun mudah. kenyang makan.resepi ni cedok dr umah k.hana dimana resepi asal dr k.rusnah. bg yg belum mencuba tu boleh la try..xrugi mencuba.Mintak izin CnP kat sini yer tuk rujukan akan dtg..

RESEPI ROTI SAJ
Bahan-bahan
1 sb yis mauripan
1 sb gula (ganti ngan susu pekat)
1 1/2 cwn air suam
3 1/2 cwn tepung
1/2 st garam
sedikit minyak



Cara-cara

  1. Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.
    Selesai diuli, ketepikan 1 jam...tutup kejap dgn plastik.
  2. Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (bahagikan kepada 10/11 ketul)...dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung.
  3. Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati.......bila masak angkat.... (MaDiHaA masak lebih kurang 3 ~ 4 minit bagi setiap belah roti saj & terbalikkan masak lagi) mmmm makan ngan kuah....sedap dan kenyang....
  4. Nota MaDiHaA : Semasa menggoreng gunakan api yang perlahan. Minyak hanya gunakan beberapa titis jer semasa menggoreng. Tutup kuali dengan penutup pengukus supaya wap panas tak keluar & roti saj cepat masak.

4 comments:

ijayuji said...

salam emi! senang buat pun ya roti saj ni, seappun ya jugak tp kena ada pencicah lah kan kalau tak kureng lah rasa dia :D, french toast ni akak boleh mkn tp ank2 apap ckp lembik! dia org tak suke sgt lembik2 gitu :D ceriwisssss :D

emilia said...

hehe k.ika sbnrnyer nk buat french versi yg keras tu tp xjdi lak hangus jdinyer so mkn yg versi lebik je laa huhu

ain said...

akak lama dh plan nak buat roti saj ni, tp mood malas berkobar2 pulak. aduhhh!!! mintak emy punya je lah.

emilia said...

hehe xpe kak nnti da rajin tu buat byk2 skli..meh mkn sini dulu meh..amik pinggan

Animated  Sparkly Love Heart