Thursday, April 23, 2009

BeBoLa CoKlAt..

Petang semalam pulak wat bebola coklat ni.Tengok kt dapur k.ita cara penyediaan pun mudah je. Dulu nk buat xde kelapa parut. Ni bahan2 tgh ade boleh la buat. Boleh bekal untuk pulang bekas k.isma tu. Resepi asal dr Yani Myr. Nama resepi ni Double choc doughnut, senang panggil bebola cklat je..hihi.. Mmg sedap..rse lemak2 bile balut dgn kelapa tu. Versi milo tu rse kurang sikit.


Bahan-bahan ( +- 20 biji )

1 biji telur
50g gula halus
4 sudu besar susu segar
80g tepung naik sendiri atau (80g tepung gandum + 1sk baking powder)
30g serbuk koko
50g coklat masakan(white chocolate or milk chocolate)
minyak secukupnya
kelapa kering secukupnya.

Cara-cara

  • Ayak tepung dan serbuk koko.
  • Kemudian masukkan susu, telur dan gula ke dalam no.1 tadi. Kacau sehingga sebati.
  • Panaskan minyak. Bila minyak dah panas, ceduk adunan tadi dengan sudu kecil dan masukkan ke dalam minyak panas. (kalau nak senang guna 2 btg sudu - lebih kurang macam buat jemput2lah).
  • Gorenglah sehingga masak.
  • Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler. Bila coklat dah cair. Padamkan api.
  • Masukkan donut yg dah siap digoreng tadi. Gaul sehingga rata. Kemudian cover pulak dengan kelapa kering.
  • Siap utk dihidang.

No comments: