Wednesday, April 15, 2009

DeSSerT

Masuk ni ntah brape puluh kli wat apam balik ni..fav b. Kli ni B request nk bg budak2 lab dan sensei. Bg org Jepun rse. So dapatla 4 keping. 1keping ngapP dlu hehe..
Bahan-bahan
2cwn tepung gandum
1sk serbuk penaik
1sk soda bikabonat
1/2cwm gula
1biji telur
1 1/2cwn air
Bhn tabur: kacang tumbuk, jagung krim, gula
Cara-cara
  • Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan serbuk penaik, soda, telur dan air. Pukul sebati. Blender semua sekali pun boleh.
  • Biarkan 1/2jam. Panaskan pan dan masukkan 1 senduk aduan. Tabur dgn kacang, jagung krim dan gula. Bila masak lipat 2 dan sapu dgn butter.
Result: Org jepun suke mkn apam balik rupenyer..
Semalam buat puding jagung ni. Sekali da bukak tin jagung nk kne perabiskan cepat2. So baki jagung buat apam balik semalam buat la puding jagung ni. resepi cuba2 sendri..

Bahan-bahan
1 cawan tepung kastad
1 cawan jagung manis
3/4 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan santan

1sb susu tepung

Cara-cara
  • Campurkan tepung kastad, gula, jagung, santan, susu dan air.
  • Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
  • Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan.
Ni snek yang bru buat semalam. Sedap ngunyah2 smbil tgk tv. Resepi asal kat sini cume tambah sira cili. Nyum2

1 comment:

Juwita Jamaludin said...

wah rajin nya emi masak.. macam-macam..