Harini.. lunch mkn lauk ayam..resepi chineese style. Sumber rujukan dr rai MYr.. buat versi xde gajuss tp still sedapp... hihi puji dri sndri. tp mmg sedap tau..xcaya cuba try.. Ni die resepi asal..
Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak utk menumis
garam-jika perlu
2 inci halia - ditumbuk halus
Cara2
Bahan-bahan ( 4 orang )
Bahan A
600 gm ayam
tepung jagung
garam
Bahan A
600 gm ayam
tepung jagung
garam
Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak utk menumis
garam-jika perlu
2 inci halia - ditumbuk halus
Cara2
- Utk bahan A tadi - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan
- Panaskan sedikit minyak dlm kuali. Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
- Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
- Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air. Kalau de gajus leh la letak.. Siap..
No comments:
Post a Comment