Hari tu time beli barang tgk ikan sanma jual murah. seekor 58yen jer. Klo ikutkan sllu pun ikan ni mmg murah dlm 100yen seekor. so amik la 2ekor je sebab stok bhn mentah byk lg. Ikan ni mmg sedap. Lebih kurang cam ikan sardin. Harini wat menu sanma bakar dgn air asam. Kali ni cuba air asam dr bee rbs Myr. Sini resepinya. Memang kaw air asam ni..lain nya sebab tambah kerisik tu.. Yang ni resepi yg emi da modified sikit..nyummYy2x..Tangan pun bau belacan lg ni..hihiBahan-bahan
10 bji cili api
1 biji cili merah
1/4 labu bawang besar
4 biji baby tomato
1 sb kerisek
1/2 cawan air asam jawa
1/2 limau nipis(perah jusnya da potong kecil2)
garam dan gula (secukup rasa)
Belacan (sebesar ibu jari) - bakar dulu.
1sbb kicap
1sb sos tomato
Cara-cara
10 bji cili api
1 biji cili merah
1/4 labu bawang besar
4 biji baby tomato
1 sb kerisek
1/2 cawan air asam jawa
1/2 limau nipis(perah jusnya da potong kecil2)
garam dan gula (secukup rasa)
Belacan (sebesar ibu jari) - bakar dulu.
1sbb kicap
1sb sos tomato
Cara-cara
- Tumbuk cili api, cili merah dan belacan hingga hancur.
- Bawang besar, limau nipis& tomato - potong dadu.
- Masukkan bahan tumbuk dan no (2) dalam satu mangkuk. Masukkan air asam jawa dan kerisek. Pekatkan dengan kicap dan sos tomato.
- Gaul rata dan masukkan garam dan gula secukup rasa. Siap..
No comments:
Post a Comment