Slm kembali di hari isnin. Mulakan rutin harian balik. Ujung minggu hrtu emi buat donut ni, kes terliur n naik jelos tgk donut gebu2 umh k.ika n Ros onigini tu. So pakat buat, tp guna resepi k.Hana kanazawa tu. Hasilnyer xmenghampakan..pastu deko sikit dgn nuttela, n tabur lak dgn kacang tumbuk. Suka n puashti rase dpt mkn donut ni hrtu ber3. Mohon CnP resepi k.Hana ye..
Bahan-bahan
•200g tepung roti
•50g tepung gandum
•25g gula
•4g garam
•5g yis
•4g bread improver - resepi asal baking powder
•18g shortening
•1/2 biji telur
•100g susu segar
•50ml air
•Nuttella secukupnya - utk glaze
Cara-cara
•Campurkan semua bahan dan masukkan ke dalam BM. tekan menu doh dan ONkan. tunggu hingga siap.
•Jika menggunakan cara manual, uli semua bhn hingga tak melekat dtangan.
•Biarkan doh sehingga naik 2 kali ganda.
•Kuarkan doh, tumbuk2kan dan terap doh menggunakan doughnut cutter@tangan.
•Biarkan naik sekali ganda lagik dan panaskan minyak, goreng hingga keemasan. Angkat dan sejukkan.
•Utk Glazed - Cairkan nuttella menggunakan microvawe. (Boleh juga cairkan di atas dapur tp menggunakan api yg kecil @ kaedah double boiler)
•Celup donut tadi dan sejukkan di atas redai. Boleh taburkan manik/kcg tumbuk/badam hiasan jika suka.
5 comments:
Kita tukar donut ngan donut lah yer...
kalah mister donut;)
to k.ena ..boleh2 rase donut lain2. to che na xdela..biase2 je, tuk mkn sndri2 je
Bestnye yg ade nutella tue... pastu tabur badam kat atas..hehe... berangan nie memang best.nak buat je yg malas.hehehe
hihi..mkn sini je k.ijan..tukar dgn puding laici dangdut tu okey?hihi..
Post a Comment