Saturday, November 14, 2009

Pai Roti Berdaging



Cuba cek ade tak roti kat dapur tu..xtau nk buat ape dgn roti tu, klo ade leh cuba resepi ni. Lagi2 yg dah nak expired. Resepi ni emi selalu buat mse zaman sekolah menengah dulu. My Siter..Ayong yg yg ajar..mmm lme betul xbuat. Ni kire buat tuk mkn smbil mengimbau zaman2 kecik2 dulu la yer. Roti daging ni sesuai tuk jdikan menu sarapan pagi (kalo pening2 pgi tu xtau nk msk ape) atau pun minum ptg. Kalo nk buat lunch atau dinner pun ape slhnyer kn..ermm da pjg melalut ni..jom tgk bhn2 n cara2nyer..

Bahan-bahan
5keping roti putih- potong dadu
3biji telur-dipukul
1gengam daging cincang/dgg burger/aym potong kecik2
1sb sos tiram
sedikit daun sup
cili merah cincang halus-emi xletak pun

Cara-cara
  • Panaskan sedikit minyak, goreng daging cincang dgn sos tiram.
  • Ratakan daging dan curah telur seperti gmbr dibawah dan taburkan daun sup.

  • Taburkan roti putih yg dah dipotong dadu tadi menutupi telur, tekan2 sedikit.

  • Tutup dgn penutup dan tunggu hingga masak. Tutup api
  • Letakkan piring di atas pai daging dan terbalikkan. Sedia untuk dihidang panas2 bersama sos cili dan mayonis..