Bahan-bahan (kulit) (50++)
100gm tepung roti
100gm tepung biasa
sedikit tepung untuk tabur
110ml air panas
1sk garam
inti
1gengam daging cincang
1biji kentang-cincang halus
sedikit kubis-racik halus
1/2labu bawang besar-racik halus
sedikit garam
Cara-cara
- Campur kesemua bhn sekali dan adun hingga bentuk doh.
- Bentukkan doh memanjang.
- Simpan doh dlm plastik dan penaikkan selama 30 minit.
- Ambil sedikit doh dan tabur sedikit tepung. Gelekkan hingga nipiss dan bulat.
- Inti* gaulkan kesemua bhn2 inti hingga sekata
- Letakkan sedikit inti, tutup dan lipat.
- Panaskan kuali, Susun gyoza tadi tunggu sehingga agak2 garing sedikit.
- Tanpa perlu terbalikkannya, tuang air panas dan tutup kuali supaya masak sekata. Pastikan api kecik.
- Dlm 3-4 minit didikan, tutup api dan lap lebihan air dlm kuali.
- Angkat dan sedia tuk dihidangkan bersama souyu (kicap jepun)

sebelum dan selepas
3 comments:
Salam Emi...
Bestnyer Gyoza tuh..memang lama teringin nak makan ni..rasa ala2 dumpling ke Emi? dah salin resipi ni nanti2 kite buat ek..tenkiu :)
wslm..dumpling?erm..dumpling pun emi xpernh mkn..buat2..k.ijan buat ni msti lg cun melecun ni..
Dah lama tak makan ni sejak bila ya..?Dah lupe dah...Tapi kite pernah makan yang goreng nyeee...
Post a Comment