Popcorn..popcorn..senang jer rupenyer buat popcorn ni..hahaha..snek kegemaranku..pasni leh buat lgi..lgi..dan lgi..resepi emi tgk kat my resepi oleh aludra..cuma emi bubuh color2 merah n hijau sikit. Buat perasa karemel..ermm rasenyer kejap je boleh abis ni ;)..okey tuk resepi ni CnPnyer..
Bahan-bahan
1 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
jagung kering secukupnya (dlm 1/2cwn)
garam secukup rasa (optional)
Tambah Karamel [Optional]
1 sudu mentega/margerin
3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
Tambah Coklat [Optional]
60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)
Cara-cara
Bahan-bahan
1 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
jagung kering secukupnya (dlm 1/2cwn)
garam secukup rasa (optional)
Tambah Karamel [Optional]
1 sudu mentega/margerin
3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
Tambah Coklat [Optional]
60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)
Cara-cara
- Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
- Masukkan bertih jagung menutupi dasar periuk. Tuang bertih jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
- Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
- Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
- Ni rupa jagung kering tu..
- Untuk Karamel [Optional]
- Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.
- Siap..
No comments:
Post a Comment