Mee kari kali ni buat versi resepi kak dayang jack. Saje Cuba2 resepi2 lain2 untuk rase perbezaan mee kari. Mee Kari ni agak pekat dan sesuai bg yang xsuka sgt bersantan. Tapi emi edit sikit tambah santan dan sukatan bahan2 kurangkan ikut kuantiti kami ber2 je nak makan. okey ni resepi asal nyer yer..
Bahan A (4-5org)
•1/2 kilo mi kuning (dicelur)
•4 biji telur rebus (dibelah dua)
•sedikit sawi (dicelur)
•sedikit taugeh (dicelur)
•sedikit daging lembu (direbus dan dihiris nipis)
•2 biji cili merah (dihiris)
•sedikit daun sup(dihiris)
•sedikit bawang goreng
•1 keping tauhu goreng (dihiris)
•2-3 biji limau kasturi - optional
Bahan A (4-5org)
•1/2 kilo mi kuning (dicelur)
•4 biji telur rebus (dibelah dua)
•sedikit sawi (dicelur)
•sedikit taugeh (dicelur)
•sedikit daging lembu (direbus dan dihiris nipis)
•2 biji cili merah (dihiris)
•sedikit daun sup(dihiris)
•sedikit bawang goreng
•1 keping tauhu goreng (dihiris)
•2-3 biji limau kasturi - optional
Bahan B (kuah)
•300 gm keledek merah (direbus dan dikisar lumat) - boleh guna kentang jika xde keledek tp rasa ada sedikit berbeza
•5 biji bawang merah (dikisar)
•2 ulas bawang putih (dikisar)
•1/2 inci halia (dikisar)
•1/2 inci lengkuas (dikisar)
•segenggam udang kering (dikisar)
•rempah 4 sekawan
•3 sudu makan serbuk kari daging (dibancuh dgn sedikit air)
•2 sudu makan tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
•2 sudu makan kerisik (kalau xde kerisik, buatlah sendiri. Ambil 2 sudu besar kelapa parut, pastu goreng tanpa minyak sampai perang. Then, tumbuk lumat. dah siap)
•700-800 ml air
•gula dan garam secukupnya
•minyak masak
Cara-cara :
1.Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan rempah 4 sekawan diikuti dgn bahan-bahan kisar.
2.Masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak.
3.Masukkan keledek yg tlh dikisar dan juga air. Kacau sekali sekala dan biarkan mendidih.
4.Masukkan tepung gandum, kerisik, garam dan gula. Kacau hingga sebati.
5.Apabila sudah masak, biarkan merenih seketika.
Cara hidangan : Sediakan pinggan/mangkuk. Susunkan bahan A dan tuangkan kuahnya.
•300 gm keledek merah (direbus dan dikisar lumat) - boleh guna kentang jika xde keledek tp rasa ada sedikit berbeza
•5 biji bawang merah (dikisar)
•2 ulas bawang putih (dikisar)
•1/2 inci halia (dikisar)
•1/2 inci lengkuas (dikisar)
•segenggam udang kering (dikisar)
•rempah 4 sekawan
•3 sudu makan serbuk kari daging (dibancuh dgn sedikit air)
•2 sudu makan tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
•2 sudu makan kerisik (kalau xde kerisik, buatlah sendiri. Ambil 2 sudu besar kelapa parut, pastu goreng tanpa minyak sampai perang. Then, tumbuk lumat. dah siap)
•700-800 ml air
•gula dan garam secukupnya
•minyak masak
Cara-cara :
1.Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan rempah 4 sekawan diikuti dgn bahan-bahan kisar.
2.Masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak.
3.Masukkan keledek yg tlh dikisar dan juga air. Kacau sekali sekala dan biarkan mendidih.
4.Masukkan tepung gandum, kerisik, garam dan gula. Kacau hingga sebati.
5.Apabila sudah masak, biarkan merenih seketika.
Cara hidangan : Sediakan pinggan/mangkuk. Susunkan bahan A dan tuangkan kuahnya.
No comments:
Post a Comment