Ni roti gabungan roti bunga ros dengan cheese bun k.ita..tarra jadila flower cheese bun hehehe.. Cheese bun ni mmg menjadi roti fabretku..So hari ni buat 1/2 adunan..1. sebab takut xjadi.. ke 2. bilangan org kt rumah ni pun sikit jer so dpt dlm 5ketuii da cukup la tu kn. tgk gmbr tu xler secantek mne..yela msih dlm proses bljr lg bab2 meroti.. bolehlaa buat tuk makan perut sendri n fmly..okey resepi roti munge2 tu dr ros..leh tgk sini dan cheese bun ni amik dr blog k.ita(mohon copy paste ye k.ita)pssttt..xsmpi pun roti tu..posmen da telan dlu kot k.ita heheee..
Bahan-bahan (1/2 adunan dpt 5 ketul)
120ml susu segar
50g telur
300g tepung roti
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam ]
60g butter
1 sudu kecil dry yeast
topping
parutan cheese
gula
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan ikut turutan dari atas ke bawah ke dalam breadmaker.. ON kan dan tunggu siap.
- Keluarkan dari breadmaker. Bahgiakan kepada 12 bahagian dan buatkan bentuk bulat. Rehatkan 10 minit.
- Kemudian buat memanjang dua bentuk dan pusing dantara satu sama lain.
- Biarkan naik 2 kali ganda.
- Taburkn cheese dan gula.
- Bakar selama 10-12 minit pada suhu 180C.7.Jika roti belum perang, biarkan roti dalam oven selama lebih kurang 5 minit sebelum dibawa keluar
2 comments:
tunjuk ajar la cara2 nak wat munge2nyer....hehehe!
k.ina klik kt "sini" kt entry saya tu.. ade link cara2 wat mungger2x tu..exclusive dr tokei roti japan u!hihihi..
Post a Comment