Bahan-bahan
3biji terung dibelah 2- bakar/goreng seketika..
1cawan santan pekat
1 inci halia
5 ulas bawang merah-tumbuk
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
2 sudu besar rempah kari [bancuh ngan air]
4 sudu besar minyak
1 sudu besar gula
1 sudu besar kerisik{xletak stok da abis}
Garam secukup rasa
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
- Masukkan kerisik. Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
- Masukkan santan dan garam serta gula.
- Masak hingga kuah pekat dan naik minyak. Tuang atas terung yang dah dibakar/goreng.
- Siap..
No comments:
Post a Comment