Bahan2
2 cwn beras jepun
1/2 cwn cuka + 1/2 sk gula + 1/2 sk garam
telur dadar, timun, sosej -toping leh letak ape2 tuna, salmon etc
bawang besar dihiris halus-jika suka
mayonis
1/2 cwn cuka + 1/2 sk gula + 1/2 sk garam
telur dadar, timun, sosej -toping leh letak ape2 tuna, salmon etc
bawang besar dihiris halus-jika suka
mayonis
nori
Cara-cara
- Masak nasi. Bila dah masak gaul dengan cuka, garam dan gula, ketika nasi masih panas.
- Letakkan nori di atas bamboo mat sushi.(pastikan yang kilat tu kt bwh dan yang kesat tu kt atas) ratakan nasi menggunakan tangan, basahkan tangan dgn air supaya senang utk meratakan nasi atas nori.
- Letakkan sosej, timun, telur dadar dan mayonis di tengah nasi tadi dan gulung. Untuk tamago sushi pula, letak telur dadar atas nasi yg dah dikepal pnjang. balut dengan nori ditengahnya. Begitu juga cara utk salmon sushi , tuna etc..boleh juga letakkan mayonis dan bwg diatasnya.
4 comments:
Wah wah.. cantek2 sushi Emi ni. Dok Jepun harusla teror... pejam mate je kot gulung sushi nie..hehe
hehehe..ni bru pestime buat..sbb dok jepun laa nk mkn sushi gi kedai jer..hehe..sini sushi murah 100yen sepinggan dan mcm2 jenis dpt mkn. klo buat sndri xdpt pelbagaikan sgt.
heeheehee...ajak je la perut@hubby tu pi kedai...takkkkk susah2 buat...tapi biler lg nak try buat kan?:)
betul3x..
Post a Comment