Wednesday, December 16, 2009

Ayam Bakar Blackpaper Bermayonis

For our dinner to night..Lame da msuk list ni tp xbuat2 gk, td bile tgk blog kurniaanmu, k.ika ditambah pula dgn gmbr2 aym k.ika yg posing cantEk tu..xboleh jdi ni trs plan nk buat. Perap dr pgi tuk msk mlm bg lme sikit serap dlm ayam tu. Cuma guna ayan isi sematalaa xde ayam bertulang..klo bertulang ni ttu lbih sedap. ntah2 dgn tulang2 tu dikunyah..hihi. Resepi asal boleh tgk kt multiplay ROS ni. Mmg xperlu disangkal lg resepi2 baru idea Ros ni. Ni emi CnP resepinyer.. kredit to Ros 4 da creative idea

Bahan-bahannya
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil blackpaper
2 cm halia ( agak-agak je)
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah

Caranya
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.

2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)
3. Kuah perap tu emi masak tuk cicah dgn ayam tu.

4 comments:

Love2cook Malaysia said...

Hi Emi...sedapnya nampak ayam bakar Emi nih! Love nak cubaaaa! Dah bawak pinggan pun...hehex ;))

emilia said...

love try la this recipe..im sure u will not dispointed :)

MisY said...

hi emilia,

nampak sedap... will try nanti.

Abu Hannan said...

klu goreng bleh ker? x de pembakar r..